Intrebare: Un SRL are o pizzarie (restaurant) si o brutarie cu magazin propriu de desfacere. Salariatilor de la pizzarie li se ofera o masa calda pe zi din productia proprie. Salariatii de la brutarie primesc trei paini pe zi din productie proprie. Nu se ofera tichete de masa, iar costul de productie nu depaseste valoarea de 40 lei per angajat/zi. Care este tratamentul fiscal corect? Se poate aplica ...
Intrebare: Suntem serviciul public de utilitati, in subordinea consiliului local, care din decembrie 2018, a acordat salariatiilor o indemnizatie de hrana, in valoare de 347 lei/lunar, indemnizatie care este supusa impozitarii si contributiilor lunare. Pentru perioadele cand salariatii sunt in concediu de odihna, medical, fara plata, sau crestere copil, angajatorul nu plateste aceasta indemnizatie de hrana, ...
Intrebare: Lucrez la o Companie de stat, fiind societatea pe actiuni, cu capital social majoritar de stat, fiind un operator econmic care presteaza servicii pentru Primaria Capitalei. Va rog sa ma ajutati in interpretarea urmatoarelor articole legislative: Arta. XL. din Legea 296/2023, alin. 2 (2) Cheltuielile privind voucherele de vacanta sau alte drepturi acordate conform reglementarilor legale sau ...
Intrebare: As dori sa imi raspundeti la cateva intrebari: 1. Cadrul didactic titular care solicita concediu platit pentru redactarea tezei de doctorat beneficiaza de indemnizatia de hrana? Precizez ca in sistemul de invatamant preuniversitar aceasta este considerata ca si un spor permanent ce se acorda inclusiv pe perioada concediului de odihna. 2. In situatia mai sus mentionata se suspenda contractul ...
Intrebare: O societate cu activitate de restaurant si pensiune doreste sa asigure o masa calda salariatilor (masa este asigurata de bucataria proprie). 1. Care este tratamentul contabil si fiscal in anul 2023? Se poate acorda in limita de 33% din salariu si sa fie neimpozabil? 2. Care sunt documentele justificative pentru evidentierea in contabilitate. Putem face un tabel lunar la care anexam raport ...
Intrebare: Va rugam sa ne precizati daca alocatia de hrana zilnica pentru personalul navigant se trece in Revisal.
Intrebare: Suntem o fabrica, care asigura salariatilor, prin cantina proprie, 3 mese pe zi pentru angajatii sai. Momentan, masa este furnizata de catre o firma de catering, insa, pe viitor, se ia in considerare producerea hranei in cantina proprie. Salariatii nu beneficiaza si de tichete de masa. Va rugam sa ne precizati cum trebuie sa fie considerate, din punct de vedere al salarizarii, aceste mese ...
Intrebare: Dupa lungi negocieri am reusit sa obtin tichete de masa pentru cativa dintre angajati. Va rog sa imi spuneti daca declar in Revisal? De asemenea, va rog sa imi spuneti daca e nevoie sa fac act aditional pentru fiecare angajat care primeste sau e de ajuns o decizie pe care o atasez la Regulamentul Intern sau cum trebuie sa procedez?
Intrebare: Avand in vedere ca incepand cu luna ianuarie a.c. personalul bugetar beneficiaza de indemnizatia de hrana, reprezentand a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate n plata, potrivit dispozitiilor art.18 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice i ale art. 36 alin.1 i 1^1 din OUG 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul ...
Intrebare: Indemnizatia de hrana se calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat in luna anterioara, va rog sa precizati daca orele suplimentare intra in calculul timpului efectiv lucrat.
Intrebare: Conform art. 18 alin. (1) din Legea 153 2017, incepand cu 1 decembrie 2018 ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, indemnizatii de hrana la nivelul a doua salarii de baza minime brute pe tara. Conf. art. 18 alin. (2), aceste indemnizatii se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in luna anterioara. Intrebarea este urmatoarea: indemnizatia se calculeaza proportional cu timpul ...
Intrebare: Conform Ordonantei 57/2015 modificata in anul 2016 se vor incheia contracte distincte cu medicii (unul pt norma de baza de 8 ore, iar celalat pentru garzi). Unitatea sanitara este obligata sa-i asigure masa (prin acordare cval tichet de masa /sau masa) in conditiile in care am doua contracte distincte sunt obligata la primul contract sa-i acord cval tichet de masa iar pt contractul cu garzi ...
Intrebare: Cum se calculeaza alocatia de hrana zilnica pentru personalul navigant imbarcat pe salupe de inspectie si control conform Hotararii nr.185/1994. Mentionez ca personalul imbarcat pe aceste salupe isi desfasoara activitatea in program de zi dar si in program de tura ( 12/24-12/48 si 12/36 ).