Intrebare: Avem un salariat pentru care dorim sa acordam 1500 lei pentru educatie timpurie. Care sunt documentele necesare (va rugam model) ? Avem mai multi salariati, dar dorim sa acordam doar acestui salariat. Este vreo problema? E suficient un act aditional la contractul de munca al salariatului respectiv?
Intrebare: Un salariat sufera un AVC, conform concediului medical cu cod diagnostic 479 "Infarct cerebral". Societatea doreste sa ii acorde un ajutor in bani. Putem incadra ajutorul la art 25 alin 3 lit b . Se considera AVC boala grava? unde putem gasi lista? Care este procedura legala de acordare a ajutorului in bani si documentele necesare acordarii.
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Intrebare: Un salariat doreste sa contribuie la pilonul 3 de pensii cu 150 ron. In acelasi timp angajatorul ii va platii la pilonul 3, 100 ron.- conventia cu asiguratorul fiind in suma de 250 ron pe luna. Plafonul de 400 de euo/an deductibil se aplica pentru suma cumulata de 250 ron/luna sau separat 400 euro/an aferent 150 lei/luna angajat si 400 euro/an aferent sumei de 100 ron/luna angajator?
Intrebare: Potrivit art. 4 din Legea nr. 376/2004 privind bursele private, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 15/2007 Cuantumul lunar al bursei private va fi stabilit de catre cel care acorda bursa sau de alta persoana juridica ori fizica desemnata de acesta. Totusi, mentionam ca pct. 4.2 din OMFP nr. 1759/2004, care nu a fost modificat, prevede ca: Cuantumul bursei private se stabileste la ...
Intrebare: Firma deconteaza costul ochelarilor de vedere intr-un anumit cuantum. Aceste cheltuieli sunt inregistrate ca sume deductibile si pentru care angajatii trebuie sa prezinte documente justificative. Avocatii firmei au confirmat ca este obligatoriu ca angajatul sa prezinte examinarea medicului specialist care va fi recomandata in prealabil sau avizata ulterior de catre medicul de medicina muncii. ...
Intrebare: Daca prin contractul colectiv de munca, incheiat la nivel de societate, partile au agreat decontarea, din fondul de cheltuieli sociale, a ochelarilor de vedere pentru angajatii soferi si lucratori depozit, cheltuiala cu ochelarii este neimpozabila si nu suporta taxe pentru angajat, respectiv este deductibila fiscal?
Intrebare: In cadrul companiei noastre, s-a decis decontarea ochelarilor pentru angajati - mentionam ca aprox.12% dintre angajati utilizeaza calculatorul, restul angajatilor fiind soferi profesionisti si personal de depozit. Va rog sa ne indrumati cu privire la incadrarea fiscala a cheltuielilor cu achizitia de ochelari pentru angajatii - soferi si personal de depozit - in contextul in care, in urma ...
Intrebare: Daca angajatorul plateste o polita de asigurare pentru imbolnaviri si acccidente incheiata pentru toti angajatii, dpdv al angajatorului, poate beneficia de cei 400 euro deductibilitate? O poate fi asimila conform legii cu asigurarea voluntara de sanatate? Contractul incheiat intre angajator si asigurator ar trebui sa contina clauze specifice?
Intrebare: In cazul in care un angajat beneficiaza de chirie asigurata de angajator (400 euro/luna), plafonul neimpozabil de 20% se stabileste din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de 4.050 lei sau cel minim aferent sectorului constructii, adica 4.582?
Intrebare: Societatea suporta pentru o parte dintre angajati o asigurare voluntara de sanatate (165 lei/persoana/luna), printre acestia se afla si un angajat cu timp partial care lunar are un venit brut de 1.800 lei, cum se inregistreza pe statul de plata aceasta suma?
Intrebare: O angajata are un contract de comodat cu societatea la care lucreaza, in care se stipuleaza ca angajata isi foloseste masina in interes de serviciu, iar firma ii plateste lunar 1000 de lei pentru uzura masinii incluzand cheltuieli de intretinere. La unul din punctele din contract, scrie ca firma inchiriaza automobilul pentru a-l utiliza conform relatiei de munca dintre parti. Va rugam sa ne ...
Intrebare: In ce conditi se poate deconta combustibilul la angajati? Cand se considera cheltuiala deductibila? Vorbim despre masina personala pe drumul intre domiciliu si locul de munca.
Intrebare: Ce cheltuieli sociale pot fi incadrate si asimilate acestei categorii, acordate angajatilor, conform Codului fiscal. Daca avem prevazut in CCM ca societatea acorda sume in bani sau cadouri acordate angajatilor pentru diverse ocazii: zi de nastere, ziua societatii, acestea se pot incadra in cheltuieli sociale, alaturi de sarbatorile de Paste si Craciun?
Intrebare: Va rog sa mi spuneti daca taxa permisului de sedere temporara pentru un salariat este venit asimilat salariului .