valabil la 25 Iun 2024
Indemnizatia de hrana in baza de calcul a concediului de odihna.
Raspuns oferit de Florentina Buzea

consilier juridicINTREBARE Suntem serviciul public de utilitati, in subordinea consiliului local, care din decembrie 2018, a acordat salariatiilor o indemnizatie de hrana, in valoare de 347 lei/lunar, indemnizatie care este supusa impozitarii si contributiilor lunare. Pentru perioadele cand salariatii sunt in concediu de odihna, medical, fara plata, sau crestere copil, angajatorul nu plateste aceasta indemnizatie de hrana, considerand ca perioadele mentionate de concediu, sunt perioade in care salariatul nu desfasoara activitate pentru angajator. Unul din saliariati, personal contractual, solicita in instanta, obligatia ade a facea privind recalcularea indemnizatiilor de concediu de odihna pe anul 2023 si 2024 si pe viitor prin includerea in baza de calcul a indemnizatiei de hrana actualizata cu inflatia si aplicarea dobanzii legale pana la data platii efective, invocand art 150 din Legea 53/2003- Codul Muncii si art 160, precum si cateva drepturi castigate in instanta de functionari publici sau sau functionarii cu statut special din penitenciare. In cadrul servicoului public de utilitati, avem incadrat doar personal contractual. Am gasit cateva argumente juridice care mentioneaza ca: acordarea tichetelor de masa salariatilor se acorda pentru fiecare zi de munca lucrata efectiv (pentru zilele de concediu medical sau de odihna nu se acorda), se dau si salariatilor part-time sau celor cu program de lucru inegal (daca se acorda la nivelul intregii firme), nu pot face obiectul unei executari silite si nu pot fi incluse in cuantumul salariului minim brut pe care angajatorul este obligat sa il acorde. Diferenta totusi, consta in faptul ca angajatorul, serviciul public, nu acorda salariatilor tichete de masa ci acorda indemnizatie de hrana. Puteti sa precizati, privind cele de mai sus, daca indemnizatia de hrana poate fi considerata un drept salarial cu caracter permanent, drept pentru care poate fi inclusa in calculul concediului de odihna, etc., sau indemnizatia de hrana este un beneficiu salarial, care nu are caracter permanent si in acest caz nu poate fi inclusa in calculul concediului de odihna.
• Tip societate: I.P.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 25 iun 2024.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Tichete de masa. Tichete cadou
Intrebare: Unde se mentioneaza acordarea tichetelor de masa in contractul de munca? Dar in REGES ONLINE?
Intrebare: Pentru un salariat cu norma intreaga care lucreaza in regim de telemunca 3 zile din 5 se pot acorda tichete de masa?
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare: Care sunt sumele totale (studii medii si studii superioare) ce trebuie avute in vedere pentru acordarea tichetelor de masa pentru anul 2025, tinand cont de indicele de consum, pentru bugetari conform Legii 296/2023 art .1.
Intrebare: Ce tipuri de tichete ( masa, cadou, culturale, vacanta) poate acorda un angajator unui angajat part time fara functie de baza la el?
Intrebare: Exista posibilitatea de acordare de tichete de masa unui angajat care are clauza mobilitate? De asemenea, daca sediul societatii este in Galati si avem un angajat care face naveta de luni pana vineri din Braila la Galati, ar putea primi tichete sau numai diurna?
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca potrivit Codului Fiscal angajatorul poate acorda si bani angajatilor in valoarea maxima deductibila de 300 lei/angajat si copil angajat (dupa caz) cu ocazia sarbatorilor de Paste si Craciun in loc de tichete cadou sau cadouri.