Intrebare: Cu privire la cheltuielile sociale, as dori o clarificarea cu privire ajutoarele pentru bolile grave si incurabile. Nu este clar exprimat termenul de boala grava si incurabila si as vrea sa stiu cu certitudine, care sunt bolile care pot fi luate in considerare pentru a fi acceptate ca si cheltuiala sociala sub forma de ajutor. Pe de alta parte, ce inseamna ajutorul? Putem lua in considerarea ca ...
Intrebare: Am o intrebare legata de tratamentul cheltuielilor cu transport public rambursate angajatilor.
Pana acum, aceste cheltutuieli au fost rambursate angajatilor pe baza deconturilor depuse de acestia, independent de plata salariului.
Este corect din punct de vedere legal si fiscal ca astfel de cheltuieli sa apara pe fluturasii de salarii (non-taxabil, pe partea neta) si sa fie platite impreuna cu ...
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Intrebare: Proces curent: Angajatorul a ales sa ramburseze cheltuielile cu transportul public al salariatilor la si de la locul de munca (nexatabile cu contributii sociale si impozit pe venit). Angajatii trebuie sa intocmeasca si sa depuna deconturi si documente justificative, iar rambursarea se face independent de plata salariilor.
Proces viitor: Anagajatorul ar vrea sa includa cheltuielile cu ...
Intrebare: Compania doreste sa acorde un imprumut unui angajat in vedere efectuarii unei interventii chirurgicale. Jumatate din suma este nerambursabila. In ce conditii legale se poate face acest lucru. Se poate va rog sa imi dati un model de contract de imprumut?
Intrebare: O companie care isi desfasoara activitatea in retail intentioneaza sa ofere angajatilor sai un discount de X% la achizitionarea de produse din magazinele proprii. In acelasi timp, compania doreste sa emita carduri de fidelizare pentru clienti, carduri pe care sa le ofere si angajatilor proprii. Pentru ca aceste reduceri sa nu fie considerate avantaje in natura se doreste a se face 2 tipuri de ...
Intrebare: Societatea ofera spatii de locuit pentru salariatii care au domiciliul in alta localitate. Spatiile de locuit se afla in incinta societatii iar firma suporta costurile cu cazarea si utilitatile. Ce tip de contract se incheie intre societate si salariat (daca se poate un model)? Este legal ca utilitatile si cazarea sa fie platite de catre companie si care este cadrul legal?
Intrebare: Salariatii societatii beneficiaza de vouchere de vacanta acordate pe suport electronic in limita unui salariu minim pe economica. De regula acestea se acorda intr-o singura transa pentru intreg anul calendaristic.
Apar si situatii cand ii inceteaza contractul individual de munca si este obligat sa restituie voucherele de vacanta utilizate si necuvenite.
Din practica am identificat 2 ...
Intrebare: Incepand cu 1 ianuarie 2021, salariatii care au copii inscrisi intr-o unitate de invatamant timpurie a cresa sau gradinita a cu acordul angajatorului, ce este platitor de impozit pe profit, pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu educatia timpurie a copiilor minori in suma de pana la 1.500 lei lunar. Din punct de vedere normativ, prin Legea nr. 296/2020 a fost modificat art. 25 alin. (4) ...
Intrebare: Dorim sa acordam ajutoare de inmormantare/casatorie/nastere copil salariatilor astfel incat sa nu fie incluse in venituri salariale.
Este ok daca facem acte aditionale tuturor angajatilor si sa modificam lit J, alte adaosuri cu mentiunea "ajutor inmormantare - suma in cuantum de pana la 4000 RON", si asa mai departe pentru fiecare tip de ajutor? In sensul nu fie o suma fixa iar angajatorul sa ...
Intrebare: In OUG 132/2020 la art. 6 (2) avem urmatoarea specificatie legala :
Suma prevazuta la alin. (1) se acorda, in ordinea depunerii solicitarilor, pana la 31 decembrie 2020, din bugetul asigurarilor de somaj, prin ANOFM, in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie, angajatorilor, pentru angajatii care au lucrat in regim de telemunca in perioada starii de urgenta sau a starii de alerta pentru ...
Intrebare: Putem vaccina angajatii atunci cand plecam in interes de serviciu in diferite tari, la evenimente organizate de companie, astfel incat vaccinarea sa fie scutita de taxe? Ne referim aici la diverse vaccinuri, ca de exemplu: antimalarie, febra galbena etc.
Intrebare: In situatia in care in perioada de urgenta salariatii au fost in somaj tehnic si s-a depus documentele pentru a putea beneficia de prevederile OUG 30/2020 si ulterior de OUG 92/2020, apoi in perioada de urgenta au fost cel putin 15 zile in telemunca se poate depune solicitarea pentru a putea beneficia de subventia de 2500 lei acordata prin OUG 132/2020?
Intrebare: In lumina modificarilor aduse de Legea 239/06.11.2020, va adresam urmatoarea intrebare:
Sumele platite de angajator salariatilor pentru educatie timpurie (1500/ron /copil/luna), fac obiectul retinerii CAS si CASS? Daca da, rog apelati la colegii dvs. de la portal contabilitate si indicati, va rog notele contabile, de la achizitia facturii pana la plata statului.
De asemenea, considerati ca este ...
Intrebare: Compania noastra a organizat o tombola cu premii in produse electrocasnice adresata salariatilor. Ce tratament fiscal trebuie aplicat acestor premii? Se retine doar impozit la suma bruta corespunzatoare valorii nete a premiului sau se retin si contributii?