Sofer. Locul muncii. Diurna
Raspuns oferit de Rodica Mantescu

Specialist in legislatia munciiIntrebare: Salariat incadrat ca sofer al carui program de munca este este de la ora 8-16. Principalele atributii de munca constau in: ridicarea de marfuri, respectiv livrarea produselor societatii catre clientii din tara. Transportul de marfa se realizeaza cu atovehicule a caror masa totala maxima autorizata, inclusiv cea a remorcilor nu depaseste 3.5 tone (din puctul meu de vedere nu discutam despre transporturi rutiere publice si/sau in cont propriu).
Are dreptul salariatul la plata indemnizatiei de deplasare pentru urmatoarele situatii?
Potrivit Codului muncii, in contractul individual de munca se va inscrie locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
Prin urmare, distingem doua situatii:
- fie stabilirea in CIM a unui loc de munca fix;
- fie posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
Pentru prima situatie - activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.) ..... din sediul social punctul de lucru alt loc de munca organizat al angajatorului.
Pentru aceasta situatie angajatorul unui conducator auto ii va acorda acestuia diurna in perioada in care locul muncii asa cum este prevazut de contractul de munca este modificat prin delegare/detasare.
Considerati ca subsecvent ordinului de deplasare ar trebui emisa si o decizie de delegare raportata la dispozitiile art. 42,43 din Codul muncii?
In cealalta situatie, in care salariatul nu are un loc de munca fix, inscrierile in contractul individual de munca se fac astfel - In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: ridicarea de marfuri, respectiv livrarea produselor societatii catre clientii din tara.
Conform art. 3 lit. e) din HG 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier lucratorul mobil este orice angajat al unei intreprinderi care efectueaza transporturi rutiere publice si/sau in cont propriu si face parte din personalul implicat efectiv in operatiuni de transport rutier.
Potrivit lit. d) a aceluiasi articol, locul de munca al lucratorului mobil este locul de la sediul principal al intreprinderii sau de la sediile secundare ale acesteia, unde lucratorul mobilconducatorul auto independent isi indeplineste atributiile, ori vehiculul pe care il utilizeaza in exercitarea atributiilor sale sau orice alt loc unde acesta desfasoara activitati de transport.
Salariatului nu i se va acorda niciodata diurna atunci cand se deplaseaza la locul de munca sau locurile de munca inscrise in contractul individual de munca intrucat aceste deplasari nu sunt determinate de delegare sau detasare ci de exercitarea atributiilor de serviciu la locul de munca.
Pentru aceasta situatie angajatorul nu va acorda diurna conducatorului auto (diurna platita in acest caz va fi asimilata salariilor).
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic
aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro
De ce sa va inregistrati?
- Pentru a avea la dispozitie zeci de experti 24 / 7 / 365!
Pentru a avea acces (dupa activarea contului) la o baza de date cu peste 40.000 de intrebari si raspunsuri din domeniul relatiilor de munca: legislatia muncii, asigurari sociale, salarizare, resurse umane.
Pentru ca accesul total in portal + consultanta personalizata va costa acum doar 1.655 + TVA = 1.737,75 lei
Pentru ca toate informatiile din portal sa va stea la dispozitie oricand si de oriunde!
Consultanta oferita de specialistii Portalcodulmuncii
Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare - Legis Plus Legislatia Muncii. Poti consulta toate legile din domeniul legislatia muncii actualizate la zi de oriunde si oricand. Atentie, este singurul Soft Legislativ din Romania realizat Exclusiv pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare la pretul de 2.018 + TVA =2.119,25 lei
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 26 sep 2018.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Contract de munca
Intrebare: Administratorul unei societatii cu profil de activitate Horeca, doreste sa duca de la alta societatea salariati (Nepalezi), prin contract de prestari servicii. Mentionez ca societatea (prestatorul) se afla in alt judet fata de beneficiar. Din punct de vedere legal se poate realiza aceasta activitate prin contract de prestari servicii? Ce obligatii are Beneficiarul din punct de vedere al Codului ...
Intrebare: Suntem o firma care avem salariati atat in domeniul agriculturii cat si in domeniul constructiilor . Datorita specificului activitatii, pe perioada de iarna salariatii nostrii raman acasa. Va rog sa imi spuneti ce optiuni avem in privinta salariatilor deorece nu vrem sa le incetam contractele de munca, iar zilele de concediu de odihna au fost deja epuizate! De asemenena as dori sa stiu daca in ...
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu raspuns pentru urmatoarele intrebari: - un cetatean din Moldova, student, poate lucra ca zilier; - ce demersuri trebuie sa realizeze in acest sens compania care l-ar utiliza si care sunt documentele necesare?
Intrebare: In cazul unui copil nou-nascut, mama nu a realizat venituri si deci nu indeplineste conditiile pentru CIC, dar tatal a realizat si realizeaza venituri (in intelesul OUG 111). Tatal nu doreste sa intre in CIC, dar doreste sa beneficieze de stimulent de insertie. Tatal are obligatia sa intre in CIC minimum 1 luna? Tatal poate beneficia de stimulent de insertie de 1500 lei pe luna? Care sunt ...
Intrebare: Va rog sa ne oferiti un raspuns cu privire la urmatoarea situatie, un angajat are concediu medical toata luna Ianuarie 2023, iar pe data de 13 ianuarie trimite angajatorului o cerere de demisie cu preaviz de 20 de zile lucratoare. Avand in vedere ca este in concediu medical, preavizul se suspenda si va incepe abia dupa finalizarea concediului?
Intrebare: As dori un model de Fisa post pentru DESIGNER PAGINI WEB (studii superioare) - cod cor 245211.