Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: avem contract cu Pluxee (fost Sodexo) pentru tichetele de masa ale angajatilor si cu NextUp pentru programul de salarizare. Este necesar semnarea unui document agreat de societatea noastra vizand aspectele GDPR? Datele care sunt prelucrate si motivul prelucrarii acestora? Daca da, va rog sa ma ajutati si cu baza legala.
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu o solutie pentru urmatoarea speta. Avem angajati cetateni straini. La data incheierii CIM s-a stabilit salariul brut la cursul leu/dolar de la acea data. Cum procedam cand scade cursul valutar? Reducem salariul brut prin act aditional?
Intrebare: Este legal un program de lucru de 16 ore cu 48 ore repaus pentru salariatii agenti de paza? Daca da, se poate prevedea in Regulamentul Intern sau in Contractul colectiv?
Intrebare: Avem un salariat cu CIM cu durata determinata, 03.12.2021-02.12.2022. Va rog sa imi spuneti care este data incetarii CIM. 03.12.2022 este sambata.
Intrebare: Mi-ar fi de ajutor si as aprecia opinia dumneavoastra cu privire la situatia in care angajatorul decide sa angajeze o persoana careia sa-i transfere o parte din atributiile si responsabilitatile prevazute in fisa mea de post. De fapt luand de la mine aceste atributii, aduce atingere celorlate atributii intrucat acestea sunt legate intre ele, fiind astfel in imposibilitatea de a-mi efectua ...
Intrebare: Avand in vedere prevederile art. 77, alineatul 3 din Codul Fiscal, va rog sa-mi comunicati daca un angajat cu un salariu de 2900 lei, care are in intretinere un membru de familie (copil - 30 ani) incadrata cu grad de handicap grav cu asistent personal, poate beneficia de deducere?
Intrebare: Societatea noastra a incheiat contract de livrare a produselor fabricate, cu mai multe firme care au magazine de desfacere in toata tara. Programul depozitelor pentru receptia marfurilor este intre orele 08-17. In aceasta situatie, soferul va fi nevoit sa faca aceasta cursa (luam ca exemplu zona Ardealului) in trei sau chiar patru zile (puncte de desfacere intre 25-30 magazine- depozite). ...
Intrebare: O salariata se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. Copilul s-a nascut pe 27.10.2020. Cu data de 27.09.2022 se intoarce la munca (nu se opteaza ptr. luna tatalui). In aceste conditii mai beneficiaza de stimulentul de insertie? Cu ce data trebuie sa anunte tatal Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului intentia de a nu solicita dreptul la ...
Intrebare: In data de 01.06.2022 salariatii unei societati avand ca domeniu de activitate, productie tamplarie pvc, sunt chemati la munca (pentru lansarea in productie a unor comenzi), asigurandu-le compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Este nevoie de acordul salariatilor, este legala aceasta initiativa, ce va cuprinde respectiva dezie a reprezentantului legal?
Intrebare: Salariat incadrat ca sofer cu un salariu brut de 3.000 lei desfasoara activitatea atat la sediul firmei cat si in afara sediului societatii, in Romania, in vederea livrarii de produse clientilor, respectiv ridicarii de produse de la furnizorii societatii. Pentru acesta situatie din urma primeste un spor de mobilitate, in procent de 15% din salariul de baza brut lunar proportional cu cu numarul de ...
Intrebare: In cursul lunii mai inceteaza contractul individual de munca al unui salariat. In aceeasi luna, se reangajeaza la acelasi angajator, cu mentiunea ca, in aceasta perioada, nu a lucrat la alt angajator. Se acorda deducere personala pentru acest ultim contract?
Intrebare: In opinia expertului in legislatia muncii, cum trebuie declarat in cadrul contractului individual de munca, locul de munca pentru un salariat incadrat ca sofer, si care desfasoara activitatea in afara sediului societatii, pe intreg teritoriul Romaniei, in vederea ridicarii produselor de la furnizorii angajatorului si livrarii acestora catre clientii angajatorului o perioada de maximum 10 zile ...
Intrebare: Incepand cu veniturile aferente lunii mai, prestatiile in bani pentru mobilitate dobandesc acelasi regim fiscal cu cel al diurnei. In concluzie salariatul nu va mai primi tichete de masa pentru zile respective in care primeste indemnizatie de mobilitate?
Intrebare: Pentru delegarea de o zi se acorda indemnizatie numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore. Incepand cu veniturile aferente lunii mai, prestatiile in bani pentru mobilitate dobandesc acelasi regim fiscal cu cel al diurnei. Se poate intelege ca pentru a beneficia de prestatia in bani pentru mobilitate trebuie indeplinita conditia de 12 ore?