Norma intreaga este stabilita de lege, nu de angajator
Raspuns oferit de Gabriela Chirazof
Consilier juridic C.N.S. Intrebare: In situatia in care, o ambasada:
- are in prezent in contractele individuale de munca ale salariatilor stabilita o norma de 8 ore/zi, respectiv 40 ore/saptamana;
- doresc sa modifice prin act aditional norma de lucru la 7 ore/zi, respectiv 35 ore/saptamana, intrucat conform regulamentului ambasadei acesta este programul de lucru in cadrul ambasadei pentru toti salariatii, va rugam sa ne transmiteti daca:
- putem considera cele 7 ore/zi, respectiv 35 ore/saptamana ca fiind norma de lucru intreaga stabilita de angajator conform art. 132 din Codul muncii;
- avand in vedere art. 132 din Codul muncii, putem interpreta ca la art. 112, pentru ambasada, conform regulament intern, norma de lucru intreaga este de 7 ore/zi, respectiv 35 ore/saptamana?
- avand in vedere art. 132 din Codul muncii, putem interpreta ca la art. 103, pentru ambasada, conform regulament intern si a actelor aditionale ce se vor incheia, durata normala a timpului la care ne raportam in cazul unui contract cu fractiune de norma este sub 7ore/zi?
Metionez ca din punct de vedere tehnic declaratia 112 permite acest mod de declarare, respecti salariat cu norma intreaga de 7 orezi.
Acest camp poate fi folosit in alte situatii, dar nu pentru tipul de situatie prezentat mai sus>
Va multumesc anticipat pentru un raspuns prompt.
O zi plcuta!
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic
aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro
De ce sa va inregistrati?
- Pentru a avea la dispozitie zeci de experti 24 / 7 / 365!
Pentru a avea acces (dupa activarea contului) la o baza de date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri din domeniul relatiilor de munca: legislatia muncii, asigurari sociale, salarizare, resurse umane.
Pentru ca accesul total in portal + consultanta personalizata va costa acum doar 2.140 + TVA = 2.247 lei
Pentru ca toate informatiile din portal sa va stea la dispozitie oricand si de oriunde!
Consultanta oferita de specialistii Portalcodulmuncii
Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare - Legis Plus Legislatia Muncii. Poti consulta toate legile din domeniul legislatia muncii actualizate la zi de oriunde si oricand. Atentie, este singurul Soft Legislativ din Romania realizat Exclusiv pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare la pretul de 3.220 lei (TVA inclusa)
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 11 sep 2012.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Contract de munca
Intrebare: Care este valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru un CIM pe perioada nedeterminata cu timp partial de 2 ore pe zi? Dar pentru 4h/luna?
Intrebare: Considerati ca este legal ca printre beneficiile acordate salariatilor cu rezultate foarte bune sa agreem cu acestia un numar de zile de telemunca pe luna? Precizam ca aceste zile vor fi agreate numai cu salariatii care in urma evaluarilor foarte bune isi exprima dorinta de a lucra hibrid.
Intrebare: Avem un salariat, angajat pe perioada determinata, caruia i s-au facut 3 prelungiri de contract. Agentia cu care lucram ne transmite ca nu se mai poate face un al 4-lea act aditional de prelungire deoarece se pot face maximum 3. Se considera actele aditionale de prelungire ca fiind contracte succesive? Mentionez ca nu au trecut cele 36 de luni.
Intrebare: Doresc sa inregistrez in REVISAL acte aditionale de majorare a numarului de zile de CO din contractul individual de munca al fiecarui salariat, si nu stiu care este procedura de urmat. Accesez CONTRACTE, modificare, corectei...mentionez Actul Aditional al fiecarui coleg, etc (practic care sunt pasii pentru a finaliza cu succes modificarea contractuala care va produce efecte de la 01.01.2025 (cele ...
Intrebare: Dorim sa angajam o persoana care are incheiat cu un alt angajator CIM cu norma intreaga - in intervalul 09.00-18.00 (1 ora pauza de masa), in regim de telemunca. Va rugam sa ne precizati - in ce conditii il putem angaja in cadrul companiei noastre, precum si intervalul orar pe care il putem mentiona in CIM (precizam ca dorim sa il angajam cu CIM partial - de 4 ore / zi.) - putem intercala ...
Intrebare: Persoana incadrata cu contract de mandat intra in calcul numar salariati pentru determinarea numarului de persoane cu handicap pe care trebuie sa le incadreze o societate pentru a nu plati contributie la fondul de handicap? La contractul de mandat exista obligatii privind remuneratia minima pe luna, norma de lucru zilnica / lunara, durata pe care se poate aplica? Persoana in cauza beneficiaza de ...