valabil la 04 Dec 2019
Concediul de odihna se acorda pe zile si nu pe ore
Raspuns oferit de Gabriela Dita

consilier juridicINTREBARE Va rugam sa ne sprijiiti in solutionarea urmatoarei spete, referitoare la concediile de odihna.
Premise:
- suntem o fabrica de componente auto cu peste 2000 angajati
- prin CCM acordam salariatilor nostri minim 23 zile de concediu (maxim 25, in functie de vechimea in firma)
- in sectiile de productie se lucreaza de regula 3 schimburi a cate 8 ore, de luni pana vineri.
- ca exceptie de la cele de mai sus, avem o sectie de productie unde a fost necesara implementarea fluxului continuu, sub forma turelor. Astfel, se lucreaza 12/24 - 12/48, respectiv: lucru 12 ore de zi, 24 ore libere, lucru 12 ore de noapte urmate de 48 ore libere.
Apelam la dumneavoastra cu modul de acordare echitabil al concediului de odihna: daca un angajat care lucreaza in 3 schimburi are nevoie de minim 4 zile de concediu pentru a avea 6 zile consecutive libere, un angajat care lucreaza in ture are nevoie doar de 2 zile de concediu pentru 6 zile consecutive libere - astfel, colegii care lucreaza in ture beneficiaza de mult mai multe zile libere - practic cu 50% in plus - ceea ce este inechitabil la nivelul companiei.
Solutia gasita de noi pentru atenuarea acestui dezechilibru este sa acordam tuturor angajatilor, in mod egal, acelasi numar de ore libere platite de companie - peste minimul prevazut de Codul muncii.
Astfel, angajatii care lucreaza in 3 schimburi vor avea 23*8=184 ore de concediu (de care vor beneficia strict in zile - cate 8 ore odata - deci practic tot 23 zile), iar angajatii care lucreaza in ture vor avea tot 184 ore libere platite (concediu), respectiv 15,33 zile a cate 12 ore fiecare - care pot fi efectuate strict sub forma de zile intregi (12 ore odata), exceptand ultima fractiune de 4 ore.
Dat fiind ca avem, destul de des, situatia trasferului din program de 8 ore la program de 12 ore si invers, va rugam sa ne spuneti daca, din punct de vedere legal este corecta abordarea concediului de odihna in ore?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 04 dec 2019.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Concediu de odihna
Intrebare: Cine plateste zilele de concediu neefectuat in cazul unui angajat caruia i se termina detasarea?
Intrebare: In cazul in care un salariat solicita concediu de odihna pentru o jumatate de zi, exista posibilitatea ca angajatorul sa aprobe acest tip de cerere? Cum ar trebui gestionata aceasta jumatate de zi de concediu din perspectiva calculului salarial, a inregistrarii in statul de plata si a reflectarii in pontaj?
Intrebare: Avem o angajata part time cu 64 ore pe luna, programul zilnic fiind stabilit prin decizie in saptamana anterioara desfasurarii activitatii. Vrem sa stim la cate zile de concediu de odihna are dreptul angajata, avand in vedere programul de munca cu timp partial?
Intrebare: Un salariat este angajat la 2 societati: Societatea 1: angajat cu norma intreaga Societatea 2: are doua contracte cu norma partiala (o ora/saptamana/contract). In luna mai beneficiaza de concediu a luna tataluia la societatea 1. La societatea 2, salariatul solicita concediu de odihna pe aceeasi perioada a concediului a luna tataluia de la societatea 1. Mentionam ca copilul este nascut in anul ...
Intrebare: Un angajat a fost chemat la centrul militar pentru a participa la exercitii de mobilizare in data de 27.05.2025. Acesta si-a facut o cerere pentru o zi libera pentru ziua de 27.05.2025 si inca o cerere pentru 5 zile de concediu de odihna suplimentar conform art 75 din Legea nr 446/2006. Stiu ca angajatorii au obligatia de a asigura prezenta rezervistilor care au calitatea de salariati ai ...
Intrebare: La calculul sumei aferente zilelor de concediu neefectuat ce urmeaza sa fie platit unui angajat care paraseste compania, se iau in calcul totalul veniturilor (primele, etc.) sau doar valoarea salariului brut? La media a cate luni in urma se calculeaza suma? Va rog, apreciez daca se poate, un exemplu simplu.