valabil la 13 Feb 2020
Sporul pentru neacordarea repausului saptamanal
Raspuns oferit de Gabriela Dita

consilier juridicINTREBARE Va multumim pentru raspunsul primit in 06.02.2020 (la intrebarile din 04.02.2020) care ne confirma si ceea ce consideram noi, adica faptul ca: angajatorul nu a acordat repausul saptamanal in niciuna din saptamanile 1-2-3, expuse cronologic, in opinia noastra aflandu-ne in realitate intr-un caz similar perioadei de activitate continua pentru cele trei saptamani mentionate, caz prevazut de alin.(4) din art.137 Codul muncii.
Insa, din raspunsul primit nu suntem lamuriti cu privire la cuantumul compensatiei pentru exceptiile de la regula acordarii repausului saptamanal instituita prin alin.(1) de la art.137 din Codul muncii.
Avand in vedere aceasta similitudine mentionata cu privire la perioadele de activitate continua, consideram ca munca prestata in zilele de sambata si duminica din saptamanile respective, cand nu s-a acordat repausul saptamanal de 48 de ore consecutive in alte zile din aceeasi saptamanaalin.(2) art.137 - NU poate fi platita cu sporul/compensatia prevazuta la alin.(3) de la acelasi articol.
In consecinta consideram ca ne aflam intr-un caz (similar) reglementat de alin.(4) si se impune acordarea compensatiei prevazute la alin. (5) de la art.137 din Codul muncii.
INTREBARE:
In cazurile expuse pentru saptamanile 1-2-3 munca prestata in zilele de sambata si duminica se va plati prin adaugarea unei compensatii (spor) prevazute la alin.(5) de la art.137?
Ori prin adaugarea unei compensatii (spor) prevazute la alin. (3) de la acelasi articol?
• Tip societate: S.N.C.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 13 feb 2020.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Repausul saptamanal
Intrebare: Unii angajati din cadrul companiei vor lucra ocazional sambata, se va respecta legislatia cu privire la repausul saptamanal si vor primi un spor la salariu. Se va semna un act aditional in acest sens. Aceasta situatie va fi ocazionala, unii angajati vor lucra 1 singura sambata pe an, altii 2 sau 3, altii deloc. Avand in vedere caracterul ocazional al lucrului in weekend, considerati ca trebuie sa ...
Intrebare: In cadrul societatii avem cativa angajati care au lucrat intr-o sambata 8 ore. Cate zile libere trebuie sa le acordam pentru cele 8 ore lucrate sambata?
Intrebare: Sper ca ma puteti ajuta cu un raspuns la urmatoarele intrebari legate de repausul suplimentar: Situatia 1 - un angajat lucreaza intr-o zi de duminica, in acest caz se pot acorda cele 2 zile de repaus saptamanal anterior? De exemplu, daca angajatul lucreaza duminica, 18 mai, poate primi zilele de repaus vineri, 16 mai si sambata, 17 mai? Sau este obligatoriu sa primeasca zilele de repaus ulterior? ...
Intrebare: In cazul unor farmacii, sunt doua salariate care lucreaza de luni pana sambata, o zi cu o zi pauza, De exemplu: Prima salariata lucreaza luni de la 8:00 - 20:00, marti are liber, apoi miercuri 8:00 - 20:00, joi liber, vineri 8:00 - 20:00. A doua salariata din farmacie luni are liber, lucreaza marti 8:00 - 20:00, miercuri are liber, lucreaza joi de la 8:00 - 20:00, vineri liber, sambata lucreaza ...
Intrebare: Aveti un model de act aditional la contractul de munca pt. lucrul in weekend? Uneori este necesar ca angajatul sa isi desfasoare activitatea in weekend (la sediul clientului final), dar primeste alte 2 zile libere (legate) in timpul saptamanii. Mentionez ca salariatul completeaza pontajul, iar norma de lucru este de 8h/zi (5 zile pe saptamana) - lucru doar pe timp de zi.
Intrebare: In cazul unui salariat care lucreaza 5 zile pe saptamana (duminica, luni, marti, miercuri si joi) in intervalul orar 22:00-06:30 si cu repausul saptamanal in zilele de vineri si sambata, va rog sa imi spuneti pentru ziua de duminica, pentru cate ore se plateste sporul de weekend (2 ore sau 8 ore) si care este modul de calcul pentru sporul de weekend (mentionez ca sporul de weekend este 50%)? (va ...