valabil la 24 Mar 2018
Detasare. Procedura. Documente
Raspuns oferit de Rodica Mantescu

consilier juridic, lector seminarii nationaleINTREBARE Am 2 salariati care urmeaza a fi detasati la o alta firma.
Va rog sa imi spuneti ce acte trebuiesc intocmite, operare Revisal si cum v-or figura la mine in salarii.
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
Raspuns: Codul muncii nu cuprinde dispozitii procedurale referitoare la detasare. Conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Din interpretarea acestei definitii data detasarii rezulta ca trebuie sa existe o intelegere prealabila intre cei doi angajatori prin care angajatorul la care salariatul isidesfasoara activitatea consimte ca salariatul sau sa desfasoare activitate pentru celalalt angajator, la solicitarea acestuia. Asadar, la baza detasarii va sta inscrisul din care rezulta intelegerea dintre cei doi angajatori precum si decizia de detasareintocmita de angajatorul care ildetaseaza pe salariat.
Prin urmare, in baza intelegerii dintre cei doi angajatori, angajatorul care ii detaseaza pe salariati emite decizia prin care suspenda contractul individual de munca pe perioada detasarii. Detasarea se inregistreaza in Revisal cel tarziu in ziua anterioara inceperiidetasarii.
Salariatii vor figura la angajatorul care ii detaseaza cu contractul individual de munca suspendat iar pe statul de salarii cu venit 0 lei.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Delegare. Detasare
Intrebare: Detasarile transnationale efectuate in UE pe motiv: workshop, sedinte, audit intern, predare - primire proiect, suport proiect, participare training, se transmit in noul REGES online, si daca da, cum se opereaza corect in REGES online?
Intrebare: Va rog ma puteti ajuta cum ar trebui sa procedam in cazul unei delegatii externe avand in vedere ca se pleaca cu avionul. Plecand cu avionul angajatul pleaca cu cel putin 2 ore inainte, dar la calculul diurnei colegii de la contabilitate se are in vedere ora de decolare avion si ora de aterizare avion. Cum este corect sa tratam delegatiile pentru cei care pleca sambata sau duminica in delegatie?
Intrebare: As dori sa stiu daca o SUCURSALA din Romania, a unei firme din Italia poate angaja si sa trimita in strainatate angajati si sa obtina A1 pentru ei.
Intrebare: Este posibil ca in cazul delegarii, cheltuielile de transport si cazare la care salariatul are dreptul coform Codului muncii, sa fie platite nu de catre angajator, ci de catre clientul angajatorului, la care s-a dispus delegarea? Angajatorul sa plateasca doar indemnizatia de delegare, iar clientul sa organizeze prin propriile mijloace si sa suporte avionul, hotelul, transferul? Salariatul nu ...
Intrebare: Activitatea specifica firmei este transport marfuri in tara si in afara tarii, cu angajati pe post de soferi cod COR 833201. Soferii au program de lucru 8 ore pe zi 40 pe saptamana. Specificul activitatii este de deplasare in tari UE si non-UE. Va rog sa-mi spunti ce conditii legale trebuie indeplinite pentru raportul de munca cu soferii, din perspectiva incheierii CIM si a confirmarii prezentei ...
Intrebare: Societatea mama din Germania detaseaza la societatea din Romania un salariat pentru schimb de experienta pentru perioada 8-20 iunie. Care sunt obligatiile legale ale societatii mama respectiv ale societatii din Romania la care este detasat (obtinerea certificatului A1, notificarea ITM din Romania, instructaj PSI, pentru perioada in care este in Romania este obligatorie intocmirea condicii de ...