valabil la 03 Oct 2019
Deplasare in Franta. Diurna neimpozabila. Documente justificative.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu

consilier juridic, lector seminarii nationaleINTREBARE In cadrul societatii desfasuram printre altele si activitatea de prestari servicii in domeniul constructiilor in cadrul careia detasam/delegam personal in Franta in baza contractului de prestari servicii cu beneficiarul din Franta. Mentionez ca salariatul este angajat cu contract individual de munca si delegat/detasat in baza unui act aditional la CIM prin care se stabilesc drepturile suplimentare care se cuvin pe perioada deplasarii in Franta iar locul muncii este stabilit prin contract la sediul firmei noastre si modificat prin act aditional la Beneficiar. Mentionez ca pe durata deplasarii contractul de munca nu se suspenda, salariatul primeste toate drepturile salariale de la noi :
Salariul minim orar din Franta, respectiv 10,03 euro/ora brut impozabil
Diurna conf HG 518/1995, respectiv 50/zi neimpozabila
Transportul dus-intors Romania - Franta
Cazarea
De exemplu:
Un zugrav a lucrat in luna septembrie in Franta 7ore x 21 zile = 147 ore.
Venit brut realizat in deplasare: 147 h * 10.03 euro/h = 1474.41 euro, respectiv 6.877 lei la cursul euro de la 01.01.2019. Din care 2.080 lei este salariul de baza si diferenta de 4.797 lei este indemnizatie de detasare, si apare pe statul de plata la rubrica alte venituri din salarii. (ambele supuse la contributii sociale si impozit).
In plus fata de salariul minim din Franta mai primeste o diurna neimpozabila conform HG 518/1995 (maxim 50 euro/zi, respectiv 1500 pentru luna septembrie). Cu alte cuvinte, salariul brut la care platim contributii sociale si impozit este aproximativ egal cu diurna neimpozabila.
Intrebari:
1. Este corect dpdv fiscal modul nostru de functionare (salariul minim din Franta supus la contributii sociale si impozit + diurna neimpozabila)?
2. In cazul nostru expus mai sus este deductibila diurna de 1.500 euro?
3. Ce documente justificative sunt necesare pentru deductibilitatea diurnei?
4. In cazul in care perioada deplasarii depaseste 120 zile, care este tratamentul fiscal al diurnei?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: constructii
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 03 oct 2019.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Contributii sociale
Intrebare: Pentru un salariat cu contract de munca in timp partial (2 ore/zi) si salariu sub nivelul salariului de baza minim brut pe economie (3000 lei) la ce nivel plateste angajatorul contributii daca aceiasi persoana are si contract de mandat la a carei indemnizatie angajatorul calculeaza si achita contributiile sociale (CAS 25% si CASS 10%) ?
Intrebare: S.C. a angajat Director General - un ofiter (nascut in 1972) trecut in rezerva in 01.09.2022. Este angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Va rog imi indicati daca contactul sau de munca are scutire de la plata contributiilor sociale de stat (CAS) . Va atasaz un extras prezentat la angajare si va rog sa ne indicati daca mai sunt valabile acele articole pentru scutirea de taxe. ...
Intrebare: Instanta de judecata a stabilit reincadrarea in munca a unui salariat concediat in iulie 2023. A stabilit de asemenea, ca angajatorul sa acorde despagubirea tuturor drepturilor banesti ce trebuiau platite in perioada iulie 2023 - martie 2025. Tin sa mentionez, salariatii au beneficiat pana la 31 decembrie 2024 de facilitati fiscale in domeniul constructiilor, facilitati acordate potrivit OUG ...
Intrebare: Avem un angajat cu doua contracte individuale de munca, incheiate simultan, fiecare cu norma intreaga de 8 ore / zi, prima fiind incheiata in Ungaria, iar a doua incheiata in Romania. La incheierea contractul individual de munca in Romania, angajatul a solicitat in Romania Certificat de Inregistrare, de la I.G.I., primind drept de rezidenta in Romania. Dupa veniturile realizate din Romania, au ...
Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
Intrebare: Ce cod asigurat trebuie sa folosesc in D112 ptr plata unica (o data pe an) a unui membru al Consiliului de administratie, care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat, in Germania, si care plateste toate contributiile sociale tot in Germania?