valabil la 26 Sep 2020
Daune aduse propriei sanatati. Decizie Curte Constitutionala
Raspuns oferit de Rodica Mantescu

consilier juridic, lector seminarii nationaleINTREBARE In data de 10 ianuarie 2018 un sofer al firmei noastre, in timpul programului de munca a avut un accident rutier in urma caruia a fost operat. A intrat cu camionul intr-unul aflat in fata lui. Pentru primele 14 zile a primit certificat medical cu codul 06 - urgenta medico-chirurgicala, dupa care a fost transferat la un alt spital, unde a stat spitalizat 9 zile, cheltuielile de spitalizare ridicandu-se la cca. 3800 lei. Pana la data de 10.07.2018 a fost in concediu medical (codurile 06, 01, 02 si 03), fiind persoana asigurata pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate si indeplineste stagiul de asigurare. Dupa mai bine de 1 an de la externare, a primit de la spital o somatie de plata pentru cei 3800 lei - cheltuieli se spitalizare. Dat fiind faptul ca nu l-a platit, a fost dat in judecata si trebuie sa se prezinte la judecatorie. Intrebarea noastra este, in cazul in care o persoana asigurata pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate sufera un accident provocat de el, de ce trebuie sa plateasca spitalizarea (mentionez ca pentru perioada respectiva a primit certificat medical de la spital cu codul 01 - boala obisnuita), exact ce lege si ce articole reglementeaza acest lucru si daca exista vreo lege actuala care contrazice ca trebuie sa plateasca?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 26 sep 2020.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Asigurare de sanatate
Intrebare: Intrucat am observat ca adeverinta de venit elaborata de ANAF pentru luarea in evidenta a unui coasigurat are valabilitate 90 de zile, vreau sa stiu daca pentru a beneficia in continuare de calitatea de coasigurat, aceea persoana trebuie sa aduca din 3 in 3 luni aceasta adeverinta de venit.
Intrebare: O angajat doreste sa isi coasigure mama. Am solicitat adeverinta de la ANAF pe care am atasat-o. Mama angajatei nu mai obtine venituri din ianuarie 2025, insa de unde rezulta asta din adeverinta incat sa o putem coasigura? E nevoie sa-i solicit documente suplimentare?
Intrebare: Avem un angajat care are cetatenie austriaca. Are certiticat de inregistrare in Romania valabil pana in 2027, la fel si parintii sai. Are 2 copii nascuti aici pentru care am putut inainta demersurile sa cotizeze si pentru ei, insa am primit o cerere de la el, sa fie contribuabil si pt parintii sai. La parinti pe certificat apare si locul nasterii Romania. Lega se poate, nefiind un numar maxim, ...
Intrebare: Exista obligatia eliberarii unui salariat in ultima zi de lucru a unei adeverinte privind asigurarea privata medicala de care a beneficiat cat timp a avut contractul activ?
Intrebare: Avem rugamintea sa ne clarificati daca notiunea - alte drepturi de natura salariale similare - din art. XXXIV pct. 1 alin c) din OUG 156/2024 se refera si la abonamentele medicale platite de Regie pentru salariati (avem contract semnat in acest sens).
Intrebare: Pentru o persoana fizica care isi doreste sa isi plateasca obligatiile financiare pentru contributia de pensii si sanatate la nivelul anului 2025, care sunt demersurile, procedurile documentele (format WORD ) si sumele afererente in acest sens?