Concediu medical cod 06. Acordarea pe o perioada mai mare de 5 zile si in continuare cod 01

consilier juridic, lector seminarii nationale
Raspuns: Conform art. 26 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal:
Art. 26
In caz de urgente medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea in spital, concediul medical se acorda de medicul care a asistat urgenta (medic de familie, medic din ambulatoriul de specialitate, de la camera de garda, structuri de primire urgente, ambulanta, centru de permanenta), pentru o perioada de maximum 5 zile calendaristice. Daca incapacitatea temporara de munca se mentine, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceeasi afectiune, dar nu pentru cod de indemnizatie de urgenta (06), in conditiile si pe duratele stabilite de lege.
Astfel, certificatul cod 06 este limitat la 5 zile calendaristice doar daca este acordat in afara internarii in spital.
Daca se acorda pentru perioada internarii/la externare nu exista aceasta limita de 5 zile asa incat poate fi acordat pe o durata de 7 zile.
Conform art. 33 alin. (2) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate din 05.01.2018, in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasiafectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta situatie, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.
Totodata conform Instructiunilor apobate prin Ordinul 1092/2020 pct. 3: Prin certificat de concediu medical in continuare se intelege orice certificat care prelungeste un concediu medical anterior neintrerupt pentru aceeasi afectiune.
Art. 9 alin. (3) din acelasi norme stabileste ca, pentru certificatele medicale "in continuare", data acordarii nu poate fi mai mare decat data la care se termina valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeasi afectiune.
Astfel, codul de indemnizatie poate fi diferit, nu si codul de diagnostic. Prin urmare, un concediu medical poate fi acordat in continuarea altuia daca codul de indemnizatie este diferit Doar codul de diagnostic trebuie sa fie acelasi. Nu am identificat nicio prevedere legala care sa interzica acordarea unui concediu medical cod 06 in continuarea codului 01.
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!