Sunt de acord cu politica de cookie
Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X
Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Contul meu Inregistrare cont Testare gratuita
PortalCodulMuncii.ro
Portal actualizat la 30 Septembrie 2022
Un produs marca Rentrop&Straton

CIM activ doar intr-o parte a lunii. Mod de calcul CAS si CASS

Raspuns oferit de Irina Dumitrescu
Irina Dumitrescu
valabil la 16 Dec 2017
Intrebare: Un angajat (cu norma intreaga) are in luna noiembrie 7 zile lucrate, 5 zile absente nemotivate (fara decizie de suspendare CIM) si 9 zile fara contract (contractul se reziliaza in data de 17 noiembrie). Totalul venitului brut realizat in luna noiembrie este de 766 lei. In acest caz, cum se determina baza de calcul pentru CAS si CASS conform OG 4/2017? In zilele de absente nemotivate, pentru care nu exista o decizie de suspendare CIM, contractul se considera suspendat?

Tip societate: S.A.
Numar de angajati: peste 50 angajati
Cod CAEN: 1812

Raspuns: Conform art. 140 alin. (92) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin OG 4/2017,  prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul castigului lunar brut prevazut la art. 139, realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Aceasta prevedere se aplica si in ceea ce priveste contributia angajatorului la sistemul de sanatate.
Rezulta ca baza de calcul al CAS si CASS individual atunci cand castigul lunar brut este sub nivelul salariului minim brut pe tara este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ (in cazurile care nu se incadreaza la exceptii).
 
                                          
                                               SALARIUL MINIM * NR ZILE CONT RACT ACTIV                1450 * 7
BAZA CALCUL CAS/CASS
Newsletter PortalCodulMuncii.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Intrebari similare din categoria Salarizare Contributii

Sep192022

Despagubiri acordate salariatului in baza unui contract de mediere.Tratament fiscal

de Rodica Mantescu valabil la 19 Sep 2022
Intrebare: Care sunt taxele care se aplica unui angajat care obtine din partea angajatorului, in baza unui contract de mediere, venituri din despagubiri?
Sep132022

Transportul salariatilor la si de la locul de munca. Conditii ca cheltuiala sa nu fie impozabila

de Gabriela Dita valabil la 13 Sep 2022
Intrebare: In cadrul societatii noastre, suma acordata salariatilor pentru transportul de la domiciliu la locul de munca este de x ron/luna, conform regulamentului intern. Avand in vedere ca salariatii deconteaza bonuri de taxi in sume mai mari de x ron/luna, cum se considera aceste sume din punct de vedere fiscal? Care sunt contributiile si impozitele care se aplica?
Sep112022

Constructii. Bilete de valoare peste plafonul de 10.000 lei. Impozit pe venit

de Irina Dumitrescu valabil la 11 Sep 2022
Intrebare: Pentru un angajat care are salariul de incadrare respectiv salariul brut realizat 10000 lei si beneficiaza de tichete de masa, deci va depasii plafonul de 10000 lei de la care se platesc contributii pentru ramura constructii, intrebarea este daca se va calcula impozit pe suma reprezentand contravaloarea tichetelor de masa/cadou/vaucere de vacanta?
Sep112022

Constructii. Salariul sub 3.000 lei. Facilitati

de Rodica Mantescu valabil la 11 Sep 2022
Intrebare: Angajat care are concediu medical care nu se plateste pantru ca nu are stagiu de cotizare, si angajat care are absente nemotivate. In ambele cazuri salariul brut realizat scade sub salariul minim brut pe tara. Avand in vedere ca facem parte din ramura constructii intrebarea este daca in aceste cazuri se aplica facilitatile fiscale pentru ramura constructii.
Sep092022

CIM cu timp partial. Declaratia pe propria raspundere se depune lunar

de Gabriela Dita valabil la 09 Sep 2022
Intrebare: Pentru angajatii cu timp partial, avand in vedere ca au dat o declaratie pe propria raspundere ca realizeaza un venit cel putin egal cu salariul minim brut pe tara si ca se obliga sa anunte orice modificare legata de aceasta declaratie, intrebarea este daca legislatia prevede in mod expres ca trebuie sa dea aceasta declaratie lunar?
Sep112022

Remuneratie minima conform legislatiei din Germania

de Irina Dumitrescu valabil la 11 Sep 2022
Intrebare: Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza salariul pentru muncitorii din constructii detasati in Germania. Au salariul de 3000 lei in tara, iar minimul din Germania este de 10.45/ora. Daca ati putea sa-mi dati un exemplu de calcul a unui salariu minim.
x