valabil la 10 Iul 2018
Asigurarea apei pentru salariati in perioadele cu temperaturi extreme
Raspuns oferit de Adina Popescu

consilier juridicINTREBARE Societatea noastra are 3.200 de angajati si se extinde pe cca 65.000 mp hale de productie construite. Pentru asigurarea apei minerale angajatilor, cate 2-4 litri/persoana/schimb, in cazul temperaturilor extreme si pentru mentinearea starii de sanatate a angajatilor, am initiat un plan de investitie a unor instalatii profesionale de racire mare (400 lth) si medie (200 lth). Instalatiile servesc apa atent filtrata, plata si carbogazoasa. Fiecare instalatie detine 3 filtre in cascada (grad filtrare 10-5 microni si pentru particule mai mari de 0.5 microni) . Capacitatea de apa racita este calculata numarul de angajati/sectie/schimb la un consum de 2 litri persoana. Va rugam sa ne comunicati daca acest sistem poate inlocui apa minerala carbogazoasa imbuteliata pe care in anii precedenti am distribuit-o angajatilor pe timp de canicula? Mentionam ca aceasta apa imbuteliata se incalzea rapid si nu putea fi consumata. In acest caz, angajatii o duceau acasa iar in timpul programului de lucru consumau apa de la actualele aparate de apa cu racire pe care le detinem, dar cu o capacitate de racire mai mica (100 lth), care sunt in acest moment insuficiente.. Acesta este motivul pentru care am decis sa investim intr-un sistem de racire profesional, intretinut lunar, care sa asigure tuturor angajatilor apa rece in mod continuu. Ca titlu informativ valoarea investitiei se ridica la 37.000 euro, cu o intretinere lunara a filtrelor de cca 2.000 euro, deci inca 24.000 euro/an.
Am dori sa stim daca putem asigura personalului apa potabila filtrata, racita si carbogazeificata cu sistemele profesionale Norad - Aquastrop in locul apei minerale adecvate. Vom fi in conformitate cu legea inlocuind apa minerala imbuteliata cu apa potabila filtrata si racita corespunzator, pe care o vom pune la dispozitia personalului?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: productie rezistente electrice CAEN 2751
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 10 iul 2018.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Protectia muncii
Intrebare: In cazul angajatilor care isi desfasoara munca utilizand mijloace electronice (laptop, calculator), angajatorul este obligat sa deconteze contravaloarea ochelarilor de vedere recomandati de medicul specialist in intregime sau poate stabili, prin Regulament Intern si Contract Colectiv de Munca, un plafon maxim?
Intrebare: Ma intereseaza un model Decizie numire (WORD), sef serviciu exten ssm.
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu o opinie cu privire la obigativitatea de a avea un Sef sau Coordonator al Departamentului SSM. Avem departament SSM in care activeaza o persoana cu functia de specialist in domeniul SSM, de asemnea avem peste 250 de lucratori. Conform art. 23 din HG nr.1425/2006 alin. (1) "Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care ...
Intrebare: Referitor la legislatia privind securitatea si sanatatea in munca, conform normelor metodologice de aplicare a legii 319/2006, instruirea la locul de munca si cea periodica se realizeaza de catre conducatorul locului de munca. Concret cine are obligatia de a realiza instruirea la locul de munca si cea periodica? Este obligatoriu ca persoana care face instruirea sa aiba calitatea de angajat in ...
Intrebare: In cazul contractelor de internship: Exista o varianta de internship care sa nu presupuna plata unei indemnizatii? In Legea 176/2018 nu exista nimic specificat legat de obligativitatea ca intershipul sa fie platit. In caz afirmativ, contractul de internship fara plata va fi inregistrat in Registrul de evidenta al contractelor de internship si in programul de salarizare? Sunt obligatorii controlul ...
Intrebare: Instruirea pe protectia muncii poate fi realizata de catre un salariat part-time, care are atestatele necesare desfasurarii acestei activitati, si are contractul individual de munca full-time la o alta firma, ca inspector SSM?