valabil la 03 Iul 2019
Recuperarea daunelor aduse companiei. Clauze abuzive in CIM
Raspuns oferit de Gabriela Dita

consilier juridicINTREBARE Are dreptul angajatorul sa prevada aceste clause in CIM?
Daca angajatul provoaca daune companiei, cum se recupereaza legal valoarea daunei provocate de el?
Mai jos am fraze extrase din CIM pe care un angajator doreste sa le scrie in CIM dar care mie nu mi se par a fi legale . Va rog sa ma ajutati cu un raspuns concret pentru a intelege corect, si legal cum se procedeaza in caz de daune provocate de angajati .
Salariatul a luat la cunostinta ca angajatorul poate deduce din salariu, fara consimtamantul angajatului, orice sume datorate de acesta angajatorului, precum si orice sume solicitate de angajat si acordate ca avansuri de catre angajator
Angajatul si angajatorul, agreaza conform prezentului contract, si conform legislatiei in vigoare, deducerea din salariu, a sumelor ce reprezinta daune aduse angajatorului de catre angajat, cu sau fara intentie.
Angajatul agreaza retinerea de catre angajator a 10% din salariul lunar, drept garantie pentru bunurile transportate si manipulate.
In cazul oricaror pierderi/furturi/deteriorari cauzate de neglijenta salariatului, angajatorul va retine contravaloarea daunelor si din garantia mentionata in prezentul articol.
In cazul in care daunele cauzate angajatorului au valoare mai mare decat garantia, acestea vor fi retinute suplimentar din salariul angajatului, conform normativelor legale in vigoare.
Angajatul nu poate desfura o activitate profesionala, nu poate intra intr-o alta relatie de munca si nu poate incheia o activitate de munca, in cazul in care o astfel de activitate se refera la acelasi domeniu de activitate cu cel al Angajatorului, fara consimtamantul scris prealabil al Angajatorului.
Angajatul nu se poate angaja la colaboratori/ clienti/furnizori ai angatorului, de care angajatul are cunostinta, fara consimtamantul expres, in scris al angajatorului. Sub sanctiunea acestei clauze, in cazul incalcarii acesteia, angajatul va suporta daune in valoare egala cu 2 salarii lunare brute.
Angajatul raspunde integral pentru pagubele pe care le-a cauzat in gestiunea sa.
In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia plus a oricaror alte penalitati si dobanzi, intr-un termen de 30 de zile de la data comunicarii.
In situatia in care, salariatul provoaca cu intentie o paguba angajatorului, acesta din urma are dreptul la daune interese din partea angajatului, egale ca suma cu minimum 10 ori valoarea pagubei produse.
In situatia in care, angajatul din motive independente de angajator, paraseste locul de munca in mai putin de 2 luni de la data inceperii contractului, acesta va fi obligat la plata sumei de 2,000 lei, reprezentand cheltuieli cu echipamentele achizitionate de catre angajator si puse la dispozitia angajatului pentru efectuarea actvitatii acestuia, cheltuieli de operare a contractului de munca precum si alte cheltuieli si pierderi suferite de angajator. Suma va putea fi retinuta in total sau in parte din retributia datorata angajatului pentru perioada contractuala activa.
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 03 iul 2019.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Drepturi salariale
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cat mai curand la calcul drepturi salariale luna iunie pentru urmatoarea speta. Angajata in perioada proba a lucrat la noi, cod identificare angajator 30316782, din luna aprilie apoi pentru luna iunie are 1 zi lucrata 4 zile de concediu de odihna si 15 zile concedii medicale (2 concedii cod indemnizatie 1). Primim si poprire pe venitul net iar de la data de 01 iulie nu mai ...
Intrebare: Munca in turnus in zile de sarbatoare legala si compensarea muncii suplimentare. Norma lunii 160 Total ore lucrate 164 din care 8 ore prestate in zi de sarbatoare legala in weekend. Mentionam faptul ca nu avem posibilitatea acordarii zilei libere in contul orelor lucrate in zi de sarbatoare legala ( conform CCM pentru orele lucrate in zi de sarbatoare acordam un spor de 125%, daca nu putem ...
Intrebare: As dori sa va adresez o intrebare, in legatura cu aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 36/2025, pct.2 si pct.3: -se face referire la modificarea art.7 alin.(1) lit.c, respectiv art.14 alin.(1) lit.d....din Legea acadru nr.153/2017 - pentru conditii periculoase sau vatamatoare. In cadrul institutiei noastre, o parte de personal este incadrat conform Legii cadru nr.153/2017 in Anexa nr.II, Cap.I, ...
Intrebare: Conform Contractului Colectiv de Munca aplicabil, salariatii beneficiaza de ajutor financiar pentru boli grave si/sau incurabile care nu sunt supuse taxelor. Avem o solicitare de a acorda acest beneficiu dar angajatul refuza (motivand GDPR) sa ne puna la dispozitie diagnosticul copilului ci doar un certificat de handicap Gr. II cu mentiunea: "se incadreaza in gradul de handicap GRAV CU ...
Intrebare: Cum se poate proceda astfel incat o societate sa acorde anumite beneficii doar anumitor angajati (de ex. tichete de masa, decontarea transportului, decontarea serviciilor turistice, decontarea tichetelor de cresa etc)? Se pot acorda aceste beneficii diferentiat?
Intrebare: Un salariat efectueaza 10 ore de weekend in cursul lunii. Conform CCM orele efectuate in weekend sunt platite 200% si cu un spor de weekend de 1%. Salariatul insa are in cursul aceleasi luni 4 ore de invoire care conform CCM se compenseaza din orele suplimentare efectuate pe parcursul lunii. Intrebarea este: Aceste ore de invoire se compenseaza din orele efectuate in weekend adica se vor scadea ...