Recuperarea daunelor aduse companiei. Clauze abuzive in CIM
Raspuns oferit de Gabriela Dita
consilier juridic
valabil la 03 Iul 2019
Intrebare: Are dreptul angajatorul sa prevada aceste clause in CIM?
Daca angajatul provoaca daune companiei, cum se recupereaza legal valoarea daunei provocate de el?
Mai jos am fraze extrase din CIM pe care un angajator doreste sa le scrie in CIM dar care mie nu mi se par a fi legale . Va rog sa ma ajutati cu un raspuns concret pentru a intelege corect, si legal cum se procedeaza in caz de daune provocate de angajati .
Salariatul a luat la cunostinta ca angajatorul poate deduce din salariu, fara consimtamantul angajatului, orice sume datorate de acesta angajatorului, precum si orice sume solicitate de angajat si acordate ca avansuri de catre angajator
Angajatul si angajatorul, agreaza conform prezentului contract, si conform legislatiei in vigoare, deducerea din salariu, a sumelor ce reprezinta daune aduse angajatorului de catre angajat, cu sau fara intentie.
Angajatul agreaza retinerea de catre angajator a 10% din salariul lunar, drept garantie pentru bunurile transportate si manipulate.
In cazul oricaror pierderi/furturi/deteriorari cauzate de neglijenta salariatului, angajatorul va retine contravaloarea daunelor si din garantia mentionata in prezentul articol.
In cazul in care daunele cauzate angajatorului au valoare mai mare decat garantia, acestea vor fi retinute suplimentar din salariul angajatului, conform normativelor legale in vigoare.
Angajatul nu poate desfura o activitate profesionala, nu poate intra intr-o alta relatie de munca si nu poate incheia o activitate de munca, in cazul in care o astfel de activitate se refera la acelasi domeniu de activitate cu cel al Angajatorului, fara consimtamantul scris prealabil al Angajatorului.
Angajatul nu se poate angaja la colaboratori/ clienti/furnizori ai angatorului, de care angajatul are cunostinta, fara consimtamantul expres, in scris al angajatorului. Sub sanctiunea acestei clauze, in cazul incalcarii acesteia, angajatul va suporta daune in valoare egala cu 2 salarii lunare brute.
Angajatul raspunde integral pentru pagubele pe care le-a cauzat in gestiunea sa.
In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia plus a oricaror alte penalitati si dobanzi, intr-un termen de 30 de zile de la data comunicarii.
In situatia in care, salariatul provoaca cu intentie o paguba angajatorului, acesta din urma are dreptul la daune interese din partea angajatului, egale ca suma cu minimum 10 ori valoarea pagubei produse.
In situatia in care, angajatul din motive independente de angajator, paraseste locul de munca in mai putin de 2 luni de la data inceperii contractului, acesta va fi obligat la plata sumei de 2,000 lei, reprezentand cheltuieli cu echipamentele achizitionate de catre angajator si puse la dispozitia angajatului pentru efectuarea actvitatii acestuia, cheltuieli de operare a contractului de munca precum si alte cheltuieli si pierderi suferite de angajator. Suma va putea fi retinuta in total sau in parte din retributia datorata angajatului pentru perioada contractuala activa.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro
De ce sa va inregistrati?
- Pentru a avea la dispozitie zeci de experti 24 / 7 / 365!
- Pentru a avea acces (dupa activarea contului) la o baza de date cu peste 40.000 de intrebari si raspunsuri din domeniul relatiilor de munca: legislatia muncii, asigurari sociale, salarizare, resurse umane.
- Pentru ca accesul total in portal + consultanta personalizata va costa acum doar 1.350 + TVA = 1.417,5 lei
- Pentru ca toate informatiile din portal sa va stea la dispozitie oricand si de oriunde!
- Consultanta oferita de specialistii Portalcodulmuncii
- NOU! Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare - Legis Plus Legislatia Muncii. Poti consulta toate legile din domeniul legislatia muncii actualizate la zi de oriunde si oricand. Atentie, este singurul Soft Legislativ din Romania realizat Exclusiv pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare la pretul de 1.636 + TVA =1.717,5 lei
Inregistreaza-te sau completeaza campurile de login pentru a avea acces la raspunsul articolului
Recuperarea daunelor aduse companiei. Clauze abuzive in CIM
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 03 iul 2019.

VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasati butonul alaturat "Plateste prin SMS" si urmariti instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, veti putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasati butonul alaturat "Plateste prin SMS" si urmariti instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, veti putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai importante noutati din sfera LEGISLATIEI MUNCII"!
Articole similare
Feb282021
Kurzarbeit in domeniul constructiilor. Posibilitatea de a acorda bonusuri salariatilor. Aplicarea facilitatilor fiscale
de Rodica Mantescu
valabil la 28 Feb 2021
Feb032021
Cumul tichete de masa si hrana. Inexistenta unei interdictii
de Rodica Mantescu
valabil la 03 Feb 2021
Ian282021
Concediu de odihna diminuat pentru perioada cat salariatii au beneficiat de prevederile OUG 147/2020
de Adina Popescu
valabil la 28 Ian 2021
Ian182021
Obligatia modificarii salariului minim incepand cu data de 13 ianuarie 2021
de Gabriela Dita
valabil la 18 Ian 2021
Ian162021
Munca in zi de repaus saptamanal. Calcul numar ore
de Alexandra Nedelcu
valabil la 16 Ian 2021