Pentru intrebarile sau problemele legate de SSM, va rugam accesati portalul www.portalssm.ro, unde aveti acces la peste 1507 intrebari si raspunsuri din partea specialistilor nostri.
Protectia muncii
Intrebare: Pentru perioada caniculara OUG 99/2000 prevede acordarea de catre angajatori salariatilor o cantitate de apa minerala intre 2 - 4 litri pe zi.
Acest lucru se refera la apa plata sau apa carbogazoasa?
Noi oferim apa minerala plata, dar angajatii vor apa minerala carbogazoasa ...... ca asa zic ei spune legea.
Intrebare: Avem o salariata gravida care a adus scrisoare medicala de la medicul specialist in care i se recomanda concediu de risc maternal. Scrisoarea este datata cu 06.04.2016.
Mentionez ca acum doua luni a fost intocmit de catre medicul de medicina munci, un raport de evaluare privind riscurile la care este supusa salariata, concluzia evaluarii fiind ca poate sa ramana la actualul loc de munca care nu ...
Intrebare: Va adresez rugamintea de a ma ajuta cu clarificarea a doua aspecte legate de sanatatea si securitatea in munca:
1. Intr-un sediu sunt mai multi coordonatori ai locului de munca desemnati prin decizie a directorului cu atributii pe linie de sanatate si securitate in munca. Prevederile art. 20 si 21 din HG 1425/2006 - Normele metodologice de aplicare a Legii 3192006 nu sunt foarte clare si nu se ...
Intrebare: Considerati ca in cadrul unui control de la ITM pe relatii de Sanatate si Securitate in Munca, inspectorul de munca are competenta de a solicita actualizarea contractelor de prestari servicii cu clauze privind raspunderile referitoare la comunicarea, cercetarea si inregistrarea unor eventuale accidente de munca?
In anexa de constatare a fost invocat art. 175 din HG 1421/2006.
Precizez ca ...
Intrebare: Conform prevederilor legale Legea 319 din 2006 art 7.4 lit.a si art 12.1 lit a si a HG1425 din 2006 modificata, art 15.1 pct 1, va rog sa-mi spuneti daca angajatorul are obligatia de a evalua odata cu identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor de la locul de munca, inclusiv factorii de accidentare datorati starii necorespunzatoare a domeniului public de pe traseul de deplasare al ...
Intrebare: Referitor la cazul prezentat mai sus am omis sa va precizez ca acel coleg nu mai este salariatul nostru, incidentul a avut loc acum 4 ani in urma si prima sentinta a fost data in 2014 apoi a urmat recursul care a fost finalizat in mai 2015. Va rog sa ma indrumati asupra demersurilor ce trebuie efectuate in aceasta situatie, de aplicare a sentintei cu inregistrarea incidentului ca accident de ...
Intrebare: In urma unui incident la locul de munca fara vatamare violenta a organismului personalului, un salariat a acuzat dupa o saptamana stari depresive si a intrat in concediu medical dupa care a fost pensionat temporar pe probleme medicale psihiatrice. Am fost in litigiu cu salariatul iar instanta a dat sentinta cu numirea evenimentului ca accident de munca. In urma acestui eveniment ITM-ul a dispus ...
Intrebare: Pentru lucrul cu calculatorul pentru un numar de 480 terminale si echipamente cu ecran de vizualizare altele decat calculatoarele PC se poate obtine sporul de 10% asociat lucrului in conditii vatamatoare?
Intrebare: Daca o asociatie non-profit alege sa colaboreze cu voluntari. Asociatia nu are nici un angajat, doar consiliu de conducere.
Cum va face instructajul de protectia muncii pentru fisa de protectie a voluntarului privind securitatea si sanatatea in munca in activitatile de voluntariat?
Intrebare: Lucrez intr-o institutie publica de stat din subordinea Ministerului Agriculturii. In cadrul acestei institutii sunt functionari publici dar si contractuali. Poate avea o singura persoana atributii PSI si SSM in cadrul unei institutii cu 161 de angajati? Sau trebuie sa fie doua persoane cu atributii separate in PSI si SSM?
Intrebare: Lucrez intr-o institutie publica de stat in subordinea Ministerului Agriculturii. De curand am infiintat un nou compartiment in cadrul unui serviciu si anume compartimentul psi, sanatate si securitate in munca. Intrebarea mea este ce atributii are seful care conduce serviciul acesta. As dori sa stiu in special pentru acest compartiment ce trebuie sa se implementeze?proceduri, formulare. In cazul ...
Intrebare: HG 1425/2006 specifica la art. 23 ca:
"(1) Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49 si, dupa caz, alti lucratori."
INTREBARE: Care este numarul minim de lucratori pe care trebuie sa il aiba serviciul intern de prevenire si protectie si care este temeiul legal in baza caruia se stabileste acest numar?
Intrebare: Un angajat din firma, in urma ridicarii unui sac de ciment, a acuzat dureri de spate, drept pentru care a mers la medicul de familie. I s-a dat sa ia Ketonal si atat, si certificat medical 7 zile, iar codul de pe certificat a fost "02 - accident in timpul deplasarii la de la locul de munca. In realitate nu a fost nici un accident, pur si simplu asa se face pe santier, se cara saci, se mai ridica ...
Intrebare: Daca avem serviciu extern de SSM si PSI este obligatoriu sa avem si un lucrator desemnat in cadrul societatii.