Sofer angajat pentru a efecuta curse in Europa. Pluriactivitate
Raspuns oferit de Rodica Mantescu
Specialist in legislatia muncii
valabil la 24 Aug 2020
Intrebare: Codul muncii in prezent definerste detasarea ca atunci cand salariatul este detasat la un alt angajator, deci apare o terta persoana intre salariat si angajatorul initial.
Legea 16/2017 definea salariatul detasat de pe teritoriul romaniei ca fiind - sal;ariatul unui angajator stabilit in romania, care in mod normal lucreza in romania, dar care este trimis sa lucreze o perioada de timp limitatta pe teritoriul unui stat membru , etunci cand angajatorul ia una din masurile de la art.5, alin.2 ,,detrasarea unui salariat de pe teritoriul romaniei , in numele intreprinderii , in cadrul unui contract incheiat intre intrep. care face detasarea si beneficiarul prestarii de serrvicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat embru, altul decat romania, daca exista un raport de munca , pe perioada detasarii , intre salariat si intreprinderea care face detasarea,, adica din legea 17 care a fost considerata atunci neclara, reiesea ca este detasare transnationala chiar daca amgajatul ramane angajat la angajatorul din romania, deci dc nu avea nicio relatie contractula cu alt angajator di alt stat membru. nu? asa a fost legea ? Refeferinta din cadrul articolului la un contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul de prestari dib alt stat membru se referea la un contract privind detasarea personalului sau la un contract de servicii de transport, de exemplu, care nu avea nici o referire la salariatii detasati fiind doar un contract comercial? Nu am inteles niciodata la ce fel de contract se refera legea. In portalul dvs am gasit un articol in care specialistul spune ca detasarea transnationala are loc atunci cand salariatul roman este detasat la un alt angajator din alt stat membru, semnand un act aditional de detasare cu vechiul angajator prin care se stipuleza ca va fi detasat la celalat angajator. Deci, intrebarea, pe scurt era: detasare transnationala a unui sofer( speza controversata de cativa ani ) este considerata detsare transnationala daca exista un contract-act aditional de detasare a unui sofer la un alt angjator din strainatate ? ca sa fie detasare trasnationala trebuie sa existea aceasta terta persoana- celalalt angajator care ii preia intr-un fel sau altul? SAU detasare transnationala nu are lagatura cu detasarea salaritului la o alta firma din strainatae ci se considera lucrator detasat doar dc este trimis sa lucreze o perioada de 1-2-3luni ca sofer in toata europa, nefiind trimis intr-un loc fix( ca aici se face toata confuzia) , Soferul nu lucreaza doar intr-o tara, sau cel putin nu e cazul nostru, soferul pleaaca din romania, preia camionul dintr-o tara din europa, uneori din lux, alteori din ger,ania, nicioadat nu e un loc fix, si isi incepe activitatea cu curse in toata europa, orindu-se apoi pt pauzele specifice soferulor 45 ore, 66, in diverse tari,. o data in uk, o data in germania, saptamana celalata in olanda.. etc. , unde ramnae in parcare sau merge la hotel. Cum ar putea un astfel de sofer sa fie considerat detasat intr-o tara? in care?
Am intalnit cazuri in care specialistii soun ca e detasat in tara in care are sediul firma cu care angajatorul soferului-adica noi- are incheiat contractul de tramsport.. e acesta interpretarea corecta a paragrafului mai sus mentionat? ce legatura are un contractcomercial cu un partner, cunoscut fiind faputull ca nu se poate presta nici un serviciu fara existenta unui contract.Nici macar servicii de mentenanta calculatoare nu pot fi facute fara contract. Deci prestari servicii fara contract nu exista. Firma noastra are comenzi de transport pt fiecare cursa a soferului . Contractul de transport este incheiat cu firma din celalalt stat membru , care este o firma de expeditii si care ne da comenzi pt diversele curse din toata europa pe care le face soferul.
Nu stiu daca am fost foarte clara, este o nebunie pt toate firmele de transport, oricum sunt unele firme care au contracte incheiate si lucreaza doar intr- o singura tara. Nu e cazul nostru. In speza prezentatat e detasare trasnationala a soferilor? unde?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro
De ce sa va inregistrati?
- Pentru a avea la dispozitie zeci de experti 24 / 7 / 365!
- Pentru a avea acces (dupa activarea contului) la o baza de date cu peste 40.000 de intrebari si raspunsuri din domeniul relatiilor de munca: legislatia muncii, asigurari sociale, salarizare, resurse umane.
- Pentru ca accesul total in portal + consultanta personalizata va costa acum doar 1.350 + TVA = 1.417,5 lei
- Pentru ca toate informatiile din portal sa va stea la dispozitie oricand si de oriunde!
- Consultanta oferita de specialistii Portalcodulmuncii
- NOU! Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare - Legis Plus Legislatia Muncii. Poti consulta toate legile din domeniul legislatia muncii actualizate la zi de oriunde si oricand. Atentie, este singurul Soft Legislativ din Romania realizat Exclusiv pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare la pretul de 1.636 + TVA =1.717,5 lei
Inregistreaza-te sau completeaza campurile de login pentru a avea acces la raspunsul articolului
Sofer angajat pentru a efecuta curse in Europa. Pluriactivitate
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 24 aug 2020.

VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasati butonul alaturat "Plateste prin SMS" si urmariti instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, veti putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasati butonul alaturat "Plateste prin SMS" si urmariti instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, veti putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "Contractul de munca cu timp partial"!
Articole similare
Ian182021
Diurna se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore
de Gabriela Dita
valabil la 18 Ian 2021
Ian162021
Agent de munca temporara. Document portabil A1 pentru pluriactivitate
de Rodica Mantescu
valabil la 16 Ian 2021
Ian152021
Salariati cetateni state din afara UE. Detasare transnationala
de Rodica Mantescu
valabil la 15 Ian 2021
Ian132021
Modificare CIM in CIM cu clauza de telemunca. Acordare tichete de masa
de Gabriela Dita
valabil la 13 Ian 2021