valabil la 17 Dec 2022
Schimbarea locului de munca necesita acordul salariatului
Raspuns oferit de Gabriela Dita

consilier juridicINTREBARE Putem schimba locul de munca al unui salariat, prin decizie unilaterala a angajatorului, in cadrul aceluiasi departament, pe aceeasi functie, aceleasi responsabilitati, acelasi nivel de salarizare, locul de munca fiind in alta locatie pentru care se asigura masina de serviciu? Daca da, putem prevedea acest lucru in Regulamentul intern?
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: Prelucrarea si procesarea carnii de pasare
Raspuns: Daca se modifica locul muncii definitiv se incheie act aditional la contractul de munca, iar daca modificarea este temporara salariatii vor fi delegati.
Conform art. 43 si art. 44 alin. (1) din Codul muncii:
Art. 43. - Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
Astfel, in situatia expusa salariatul care are locul de munca mentionat in contractul individual de munca la sediul sociatii, poate fi delegat temporar la noua locatie.
Asa cum rezulta din definitia delegarii cuprinsa in art. 43 de mai sus, delegarea reprezinta exercitarea temporara din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Or, in situatia expusa, salariatul, din dispozitia angajatorului, va realiza sarcinile sale in alt loc de munca decat locul sau de munca la care munceste in fapt si care este mentionat in contractul individual de munca. Celelalte elemente ale contractului individual de munca raman neschimbate, iar delegarea este temporara (60 de zile fara acordul salariatului).
In consecinta, daca salariatul nu este de acord cu modificarea locului muncii si nu semneaza actul aditional la contractul individual de munca, poate fi delegat, fara acordul lui pentru maximum 60 de zile. Daca este de acord cu modificarea locului muncii se va incheia act aditional.
Un element al contractului individual de munca nu poate fi modificat unilateral de catre angajator prin Regulamentul intern al unitatii.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Modificare CIM
Intrebare: Dorim sa-l numim sef de schimb pe unul dintre angajatii actuali, trebuie sa ii modificam functia sau poate sa aiba si aceasta responsabilitate in baza unei decizii de numire unde sa specificam si responsabilitatile? Ne dorim sa isi pastreze si functia actuala.
Intrebare: Societatea in care activez, doreste sa preia prin cumparare, treptat, cate un punct de lucru al unei alte companii. Intrebare: Putem considera ca se incadreaza in transfer intreprindere daca actul intocmit intre cele 2 companii este de vanzare/cumparare si daca se realizeaza partial?
Intrebare: Avand in vedere ca pe parcursul anilor, cadrul CIM a suferit mai multe modificari, iar multe dintre contractele individuale de munca existente sunt in formate vechi, am dori sa facem o actualizare colectiva a tuturor contractelor intocmite inainte de 2023, din punct de vedere al structurii. Asadar, actul aditional modifica toate articolele din CIM, conform cadrului actual (renumerotare / ...
Intrebare: In cazul unei salariate cu CIM timp partial 1 h/zi care revine din CCC, la momentul reluarii activitatii se negociaza si stabilesc reducerea atributiilor si reducerea salariului fara reducerea timpului de munca. In conditiile date, este legala aceasta modificare a salariului?
Intrebare: Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum este tratata noua perioada de proba intr-o noua functie ocupata de un angajat. Presupunand ca nu corespunde cerintelor noii pozitii, care sunt obligatiile angajatorului si care riscurile asumate de angajat? In sensul ca angajatorul este obligat sa il readuca pe angajat pe vechea pozitie ocupata? Dar daca este ocupata deja aceasta pozitie la momentul respectiv? ...
Intrebare: Pot sa modific norma de lucru a unui angajat, care este si pensionar la limita de varsta, din 8 ore in 4 ore, dar, sa fie cu functie de baza?