Salarii compensatorii stabilite prin CCM. Interpretarea clauzelor CCM
Raspuns oferit de Gabriela Chirazof
Consilier juridic C.N.S. Intrebare: In cazul in care contractul individual de munca al unui angajat inceteaza in baza deciziei de concediere individula ( nu concediere colectiva) conform art. 65 alin. (1) suntem obligati sa acordam salarii compensatorii.
Mentionam ca in contractul colectiv de munca la nivel de societate sunt stipulate urmatoarele:
Art. 52
(1) La desfacerea contractului individual de munca in urma concedierilor colective din motive neimputabile salariatului, Societatea va acorda acestuia o compensatie de un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit din urmatoarele motive:
a) Societatea isi reduce personalul prin desfiintarea unor posturi de natura celui ocupat de cel in cauza, ca urmare a reorganizarii;
b) Societatea isi inceteaza activitatea;
c) Societatea se muta in alta localitate si are posibilitatea sa-ii asigure pe plan local personalul necesar;
d) Societatea se muta in alta localitate, iar persoana incadrata nu accepta sa o urmeze;
e) salariatul nu corespunde sub aspect profesional postului in care a fost incadrat, din motive neimputabile acesteia, si nu i s-a oferit trecerea intr-o munca corespunzatoare;
f) in postul ocupat de salariat este reintegrat, pe baza hotararii organelor competente, cel care a detinut anterior acel post.
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic
aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro
De ce sa va inregistrati?
- Pentru a avea la dispozitie zeci de experti 24 / 7 / 365!
Pentru a avea acces (dupa activarea contului) la o baza de date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri din domeniul relatiilor de munca: legislatia muncii, asigurari sociale, salarizare, resurse umane.
Pentru ca accesul total in portal + consultanta personalizata va costa acum doar 2.140 + TVA = 2.247 lei
Pentru ca toate informatiile din portal sa va stea la dispozitie oricand si de oriunde!
Consultanta oferita de specialistii Portalcodulmuncii
Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare - Legis Plus Legislatia Muncii. Poti consulta toate legile din domeniul legislatia muncii actualizate la zi de oriunde si oricand. Atentie, este singurul Soft Legislativ din Romania realizat Exclusiv pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare la pretul de 3.220 lei (TVA inclusa)
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 20 oct 2013.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Legislatia muncii
Intrebare: Va rog sa ne ajutati cu clarificari pentru intocmirea Bugetului de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2025 a cheltuielilor cu personalul In cadrul Societatii noastre. Mentionam ca activitatile de Resurse Umane si Salarizare sunt separate. 1. Activitatea de resurse umane este parte din Serviciul Juridic 2. Activitatea de salarizarea este parte a Serviciului Economic. Avand in vedere activitatile ...
Intrebare: Am un salariat pe care l-am angajat pe durata determinata de 6 luni, pentru un poriect, cu prelungire CIM, prin acte aditionale, consecutive de 3 ori a cate 6 luni. Respectiv este salariatul meu de 24 luni. Proiectul avand termenul extins, va rugam sa ne ajutati cu un punct de vedere legal, daca ii mai pot prelungi CIM-ul salariatului, prin acte aditionale din 6 in 6 luni, pana la implinirea ...
Intrebare: Am o angajata Y care revine din concediu crestere copil iar sarcinile postului ei sunt acum realizate de o alata angajata Z si practic angajatei Y angajatorul nu mai are ce sa-i dea de lucru. Angajata Y este incadrata ca 132448 - MANAGER ACHIZITII iar angajata Z este incadrata ca 331302 - CONTABIL. In societate nu mai sunt alte persoane care sa aiba aceste incadrari. Imi spuneti, va rog, daca ...
Intrebare: La un SRL nou infiintat , cu 15 oameni angajati, s-a declansat negocierea pentru contractul colectiv de munca, dar angajatii nu vor sa-si aleaga un reprezentanti. Ce se poate face in acest caz?
Intrebare: Avem un angajat major care este inscris intr-o forma de invatamant care ii solicita sa faca practica de specialitate in domeniul Contabilitate. Angajatul realizeaza o serie de sarcini de contabilitate primara, insa nu consideram ca putem sa ii oferim practica avand in vedere ca este angajatul nostru. Va rog sa ne spuneti opinia dvs. daca un angajat poate realiza practica la societatea unde este ...
Intrebare: Ma puteti ajuta cu legislatie cu privire la analizele prin siguranta circulatiei la soferi? Ne intereseaza sa stim daca soferul cat B care conduce masina pana in 3.5 tone in interes de serviciu (livreaza marfa) trebuie sa isi faca analizele medicale de siguranta circulatiei si a transporturilor.