Revisal. Inregistrare spor de weekend

consilier juridic
Raspuns: In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Asadar, daca acordarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, angajatorul poate reglementa acordarea repausului saptamanal in contractul colectiv de munca iar in lipsa acestuia in regulamentul intern al unitatii in alte zile (art. 137 alin. (1) si (2) din Codul muncii).
Regula este ca repausul saptamanal se acorda saptamanal iar daca angajatorul nu acorda repausul in zilele de sambata si duminica salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca (art. 137 alin. (3) din Codul muncii).
Prin urmare, pentru salariatii al caror repaus saptamanal nu este respectat in zilele de sambata si duminica se va putea stabili in regulamentul intern procedura de acordare a repausului saptamanal si in contractul individual de munca sporul de care beneficiaza salariatii.
Totodata, angajatorul poate fi amendat pentru nerespectarea repausului saptamanal. Astfel, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.500 lei la 3.000 lei nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal (art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii republicat).
Asadar, angajatorul va stabili procedura de acordare a repausului saptamanal in contractul colectiv de munca aplicabil iar in lipsa acestuia in regulamentul intern.
In ceea ce priveste sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal, in situatia in care, repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica, salariatilor care presteaza activitate astfel, li se acorda un spor la salariu al carui cuantum sau limite nu sunt stabilite de lege ci se negociaza prin contractul individual sau colectiv de munca.
Daca nu exista contract colectiv de munca aplicabil partile pot negocia sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal prin contractul individual de munca.
Sporul poate fi in cuantum sau procent astfel cum partile il negociaza in contractul de munca (conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, potrivit caruia in registru se completeaza salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca).
Sporurile acordate salariatilor pot fi legale sau contractuale. Sporurile legale sunt cele prevazute de lege iar cele contractuale sunt prevazute de contractul colectiv de munca sau de contractul individual de munca.
Rezulta ca sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal se stabileste prin contractul individual sau colectiv de munca. Tot in acest contract de va stabili daca sporul se aplica la salariul brut de incadrare indiferent de cate ore a lucrat in weekend sau se calculeaza raportat la numarul de ore lucrate in weekend, legea neprevazand nimic in acest sens.
Sporul, astfel stabilit, in cuantum sau procent, se va inregistra in Revisal (registrul general de evidenta a salariatilor). Asadar, sporul de weekend apare si in rubricile registrului general de evidenta a salariatilor.
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!