Revisal. Inregistrare data angajare si data incetare CIM
Raspuns oferit de Gabriela Ditaconsilier juridic
Raspuns: Contractul pe firma B poate fi incheiat oricand pe parcursul lunii septembrie si cel mai tarziu la data de 30 septembrie 2016, respectiv in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza (art. 4 alin. (1) lit. a) din HG 500/2011).
In ceea ce priveste completarea respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) si transmiterea registrului in cazul incetarii contractului individual de munca (art. 3 alin. (2) lit. i) din HG 500/2011) se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca, la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca (art. 4 alin. (1) lit. d) din HG 500/2011), respectiv la data de 30 septembrie 2016.
Ori daca la data de 30 septembrie contractul inceteaza ultima zi lucrata ar trebui sa fie 29 septembrie 2016.
Pentru a genera un raport per salariat cu intervalul de xx.xx.xxxx - 30.09.2016 in speta prezentata data incetarii contractului individual de munca apreciem ca este 30.09.2016.
Referitor la data incetarii contractului individual de munca in practica s-au conturat doua opinii.
Intr-o prima opinie, data incetarii contractului individual de munca o reprezinta prima zi in care salariatul nu mai presteaza activitate, in speta in data de 30 septembrie salariatul va fi pontat prezent.
Intr-o alta opinie, imbratisata si de unele inspectorate teritoriale de munca, ultima zi lucrata reprezinta data incetarii contractului individual de munca, situatie in care salariatul nu mai este pontat pentru data de 30 septembrie.
Cu privire la calculul termenului de preaviz, in baza principiului consacrat de art. 278 alin. (1) din Codul muncii, republicat, dreptul muncii se intregeste cu dreptul civil, acesta din urma constituind prin urmare drept comun pentru dreptul muncii.
Potrivit art. 1416 din Codul civil (aprobat prin Legea 287/2009), cu modificarile si completarile ulterioare, calculul termenelor, indiferent de durata si izvorul lor, se face potrivit regulilor stabilite in titlul III din cartea a VI-a.
Art. 2553 din Codul civil, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede:
(1) Cand termenul se stabileste pe zile, nu se ia in calcul prima si ultima zi a termenului.
(2) Termenul se va implini la ora 24,00 a ultimei zile.
(3) Cu toate acestea, daca este vorba de un act ce trebuie indeplinit intr-un loc de munca, termenul se va implini la ora la care inceteaza programul normal de lucru. Dispozitiile art. 2556 raman aplicabile.
Atentie, insa!
Chiar daca potrivit Codului civil incetarea CIM are loc la sfarsitul programului ultimei zile de lucru, in practica, de exemplu, la vechimea in munca se inregistreaza durata contractului minus o zi. Pe cale de consecinta, pentru ca salariatul sa aiba continutate, incetarea contractului de munca la firma A se va inregistra la data de 3 octombrie 2016.
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!