valabil la 12 Iul 2019
Munca in ture de 12 cu 24. Neatingerea normei de munca
Raspuns oferit de Gabriela Dita

consilier juridicINTREBARE Va rog sa ne acordati suport pentru a analiza toate aspectele legate de urmatoarea problema.
Angajatii companiei lucreaza la tura, 12 cu 24 & 12 cu 48.
In anumite luni, in functie de cum le pica tura, unii angajati ies cu 4-16 ore sub normativ. Intrebarea este cum putem proceda pentru a putea compensa/recupera aceste ore sub normativ din orele suplimentare care ies din aceleasi ture, in lunile urmatoare?
Precizam ca:
-In lunile respective, compania plateste normativul lunii,
-nu avem un contract colectiv de munca si nici regulamentul intern nu stipuleaza ceva in acest sens, CIM-ul prevede rogram inegal de lucru,
-compania plateste, luna pe lunaintegral, orele suplimentare (deci nu se urmareste recuperarea lor in urmatoarele 60zile) si nu se doreste o schimbare in acest sens, din considerente prinvind demotivarea angajatilor.
Practic orele sub normativ sunt o problema de planificare a muncii, turelor in luna respectiva. Doar ca aici nu se poate interveni intrucat 4 oameni lucreaza pe aceeasi masina la turasi acestia nu pot fi planificati/chematipe alte ture intrucat masina nu este libera. In functie de liberele legale (cand fabrica este inchisa)/ normativul lunii,1 sau chiar 2 din cei 4 oameni pot iesi cu ore sub normativ.
Cum as putea compensa aceste ore? Se pot compensa cu ore suplimentare efectuate in viitor? Daca se face cum se face compensarea: 16 ore sub normativ cu 8 / 9/16 ore suplimentare? Este nevoie de o procedura la nivel de departament HR care sa justifice modul in care se platesc/compenseaza orele?
Daca este nevoie de procedura acesta trebuie adusa obligatoriu la cunostinta angajatilor sau este suficient sa fie informati despre recuperarea orelor sub normativ?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 12 iul 2019.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Timpul de munca
Intrebare: Va solicit sprijinul in vederea clarificarii urmatoarei situatii: - o angajata a revenit din concediul de crestere copil inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului; aceasta a solicitat reducerea programului de lucru cu 2 ore pe zi pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Ce acte normative reglementeaza acordarea dreptului solicitat de catre angajata?
Intrebare: Datorita specificului activitatii angajatii au un program de munca care variaza de la o saptamana la alta. Programul poate sa fie: un singur schimb de la 7-15; sau in 2 schimburi de la 6:00 la 14:00 ; 14:00-22:00, sau in 3 schimburi 6:00-14:00; 14:00-22:00; 22:00-06:00, acest program se poate schimba inclusiv in timpul saptamanii de lucru, datorita specificului activitatii. Cum este corect sa ...
Intrebare: Pentru angajatii cu activitate preponderent pe teren, fara punct fix de lucru, timpul de deplasare de acasa la primul client si de la ultimul client spre domiciliu este considerat timp de munca?
Intrebare: In urmatoarele luni, angajatii dintr-o zona de productie vor trece de la munca in schimburi (8h/schimb) la munca in ture (12/24, 24/48) avand in vederea ca a crescut volumul de comenzi pentru aria respectiva, dar este si o dorinta a lor de a lucra astfel. In perioda aceasta, va fi posibil sa se treaca din nou la schimburi de 8h/ schimb pentru ca avem o fluctuatie mare a comenzilor. Va rog sa ma ...
Intrebare: In situatia in care un angajat are mai multe contracte de munca la firme diferite, cate ore pe zi are dreptul sa efectueze angajatul in aceste conditii?
Intrebare: Am urmatoarea situatie referitor la programul de munca in ture de zi -12 ore a cate 2 zile lucratoare consecutive cu 2 zile libere consecutive. Mai jos exemplu: 1 2 3 4 5 6 Ma Mi J V S D 12 12 L ...