Munca in schimburi in zilele libere de sarbatoare legala si compensarea muncii suplimentare
Raspuns oferit de Gabriela Dita
consilier juridicIntrebare: In cazul muncii in schimburi, daca se efectueaza ore suplimentare peste norma legala de 160 de ore pe luna, si salariatul lucreaza, de exemplu, 168 de ore, se aplica urmatoarele reguli conform legii: 1. Daca cele 8 ore suplimentare sunt efectuate intr-o zi de sarbatoare legala: Salariatul are dreptul sa primeasca, in termen de 30 de zile, fie zi libera platita, fie plata orelor suplimentare. Daca ziua libera platita nu poate fi acordata in cele 30 zile, se vor plati orele suplimentare. 2. Daca cele 8 ore suplimentare sunt efectuate peste programul de lucru normal: Salariatul trebuie sa primeasca o zi libera platita in termen de 90 de zile. In cazul in care acordarea zilei libere platite nu este posibila in cadrul celor 90 de zile, orele suplimentare vor fi platite dublu. In cazul muncii in ture, orele lucrate de angajati se compenseaza de la o luna la alta; astfel, intr-o luna pot fi mai multe ore lucrate, iar in alta mai putine. Este corecta aplicarea zilelor libere platite in termen de 30 sau 90 de zile, in functie de situatie? In zilele in care se acorda zi libera platita, tichetele de masa se acorda?
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic
aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro
De ce sa va inregistrati?
- Pentru a avea la dispozitie zeci de experti 24 / 7 / 365!
Pentru a avea acces (dupa activarea contului) la o baza de date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri din domeniul relatiilor de munca: legislatia muncii, asigurari sociale, salarizare, resurse umane.
Pentru ca accesul total in portal + consultanta personalizata va costa acum doar 2.140 + TVA = 2.247 lei
Pentru ca toate informatiile din portal sa va stea la dispozitie oricand si de oriunde!
Consultanta oferita de specialistii Portalcodulmuncii
Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare - Legis Plus Legislatia Muncii. Poti consulta toate legile din domeniul legislatia muncii actualizate la zi de oriunde si oricand. Atentie, este singurul Soft Legislativ din Romania realizat Exclusiv pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare la pretul de 3.220 lei (TVA inclusa)
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 13 sep 2024.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Drepturi salariale
Intrebare: In cazul recalcularii unor drepturi salariale cu coeficientul indicelui de inflatie, in baza unei hotarari judecatoresti, acesta se aplica si la calculul indemnizatiilor de concediu medical? Daca da, diferentele rezultate atat cele suportate de societate cat si cele din FNUASS, cine le va suporta?
Intrebare: In cadrul serviciului public de utilitati, am avut o salariata careia i-a incetat de drept contractul individual de munca in data de 12.09.2024, ca urmare a depunerii la angajator tot in data de 12.08.2024, a Deciziei medicale asupra capacitatii de munca, cu incadrare in gradul II de invaliditate, cu mentiunea: capacitatea de munca Pierduta in totalitate. Tot la data de 12.08.2024 a depus si a ...
Intrebare: In situatia in care un salariat aflat sub salariul minim pe economie semneaza actul aditional de modificare a salariului pe data de 28.06.2024 si incepand cu data de 01.07.204-14.07.2024 are concediu medical. Cu ce data trebuie sa efectuam modificarea salariului cu data de 01.07.2024, sau cu data de 15.07.2024 cand revine din medical?
Intrebare: Avem 2 persoane angajate ca agenti de vanzari, dar care au si propriile firme. Fiecare are salariu de la noi, dar doresc sa beneficieze de comision din vanzari pe care sa il platim in baza unei facturi emise de catre firma fiecaruia. E posibil asa ceva? Cum putem sa le acordam comisionul, in ce temei?
Intrebare: Un angajat are un deces in familie, o ruda de gradul 1. Decesul rudei acestuia a avut loc in data de 21.06.2024 1. Tinand cont ca in data de 24.06.2024 a fost sarbatoare legala , care este perioada in care poate sa beneficia de cele 3 zile libere platite pentru decesul in famile? 2. Care este prevederea legala care reglementeaza perioda in care poate beneficia de aceste zile libere platite? 3. Ce ...
Intrebare: Solicitam sprijin pentru clarificarea urmatoarei situatii: Majorararea salariala prevazuta la art. 16, alin.1 din Legea nr. 153/2017 de care beneficiaza personalul implicat in proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile si/sau fonduri externe rambursabile, intra in calculul indemnizatiei de concediu?