valabil la 29 Sep 2017
Formarea profesionala. Imputarea cheltuielilor salariatului care demisioneaza
Raspuns oferit de Gabriela Tudorache

Director Resurse UmaneINTREBARE Firma A presteaza servicii care prin specific reclama un nivel ridicat de abilitati si deprinderi pe care angajatii nu le au din perioada de scolarizare (liceu, facultate). Astfel, pentru pregatirea si instruirea efectiva a salariatilor firma depune eforturi suplimentare (timp, resurse umane, etc.).
Intrucat in multe din situatii dupa asimilarea abilitatilor profesionale (perioada de formare profesionala) angajatii migreaza catre alte locuri de munca (si pleaca gata instruiti si pregatiti) iar angajatorul nu beneficiaza de instruirea fostilor angajati va rugam sa ne spuneti care ar fi metoda si metodologia de solutionare a acestei situatii. In acest sens am dori sa stim care este temeiul juridic ce reglementeaza obligatiile angajatului fata de angajator (izvorate din perioada de formare profesionala) cum se pot proba acestea, cum se pot inscrie in clauzele contractului individual de munca, daca trebuiesc inscrise si in alte prevederi interne (ROI, CCM) si cum anume se formalizeaza procesul de instruire. Este necesara existenta unui plan de formare profesionala, sunt necesare evaluari perioadice, este necesar un acord scris al angajatului raportat la aceste evaluari...cum se face? In ce masura perioada de formare profesionala poate fi cuantificata pecuniar si pusa in sarcina angajatului in situatia demisiei?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 1-10 angajati
• Cod CAEN: 0240 - Activitati de servicii anexe silviculturii
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 29 sep 2017.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Formare profesionala
Intrebare: SA. Concursul sau examenul este necesar in cazul trecerii salariatului cu acordul lui intr-o functie sau post echivalent sub aspectul pregatirii profesionale?
Intrebare: Se poate intocmi un Act aditional la contractul de munca prin care sa se stipuleze ca angajatul se obliga sa ramana in cadrul societatii o perioada de minim un an, ca urmare a participarii la un program de instruire in domeniului transportului de lichide alimentare vrac? Mentionam ca formarea se face la locul de munca, pe camion, de catre un alt sofer al societatii. In cazul in care se poate, cum ...
Intrebare: Cheltuielile cu participarea la un curs de formare profesionala din initiativa angajatului, cad in sarcina angajatorului? Daca da, toate cheltuilelile sau doar cursul in sine?
Intrebare: As dori sa stiu mai multe informatii despre contractul de voluntariat, daca se poate. Se inregistreaza la ITM? Trebuie cumparat un registru special pentru a tine evidenta? Exista un model de contract de voluntariat? Cine / ce timp de companie poate angaja voluntari? Cum se deconteaza cheltuielile? (consumabile, transport, etc). Se inregistreaza in Revisal? La acest tip de contract este nevoie de ...
Intrebare: In cazul angajatilor extracomunitari care au nevoie de autorizari ISCIR, exista un impediment legal de a fi formati si autorizati? Se intampina greutati in ceea ce priveste autorizarea lor, pentru manevrarea transpaletelor electrice, motostivuitoare, poduri rulante, nacele, etc.
Intrebare: Societatea noastra doreste sa efectueze un curs de initiere/formare profesionala (exemplu: din muncitor necalificat in rectificator universal), cu un formator care este salariatul societatii noastre (cu/fara diploma de formator), insa societatea nu poate elibera decat o diploma recunoscuta la nivel intern. Intrebare: Dupa absolvirea cursului de initiere/formare, angajatorul poate face modificarea ...