valabil la 12 Apr 2021
Conditii suspendare executare silita prin poprire
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu

Expert Legislatia munciiINTREBARE Avem rugamintea de a ne transmite in timp util un punct de vedere cu privire la urmatoarea speta.
Unitatii noastre i-a fost comunicata de catre Biroul Executorului Judecatoresc, o adresa prin care se dispune infiintarea popririi asupra veniturilor salariale apartinand uneia dintre salariate.
Ni se pune in vedere ca, in conformitate cu prevederile art. 783 alin. (2) NCPC, este instituita interdictia de a plati debitoarei sumele de bani pe care i le datoram sau pe care le vom datora in viitor, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit.
De asemenea, ni se invedereaza ca, potrivit art. 784 alin. (1) NCPC, din momentul comunicarii adresei de infiintare a popririi, unitatea noastra, in calitate de tert poprit, nu va face nici o alta plata sau operatiune care ar diminua suma indisponibilizata, daca legea nu prevede altfel.
Nu in ultimul rand, se mentioneaza ca prin efectul indisponibilizarii, plata sau cesiunea creantei poprite nu va fi opozabila creditorului popritor si ca nu pot fi opuse creditorului popritor actele de dispozitie de orice fel facute ulterior infiintarii popririi de debitorul poprit asupra sumelor poprite, conform art. 784 alin.(4) NCPC.
Ulterior primirii adresei de infiintare a popririi, salariata ne inmaneaza o copie a unui certificat de grefa eliberat de Sectia Civila a Judecatoriei de Sector, prin care se certifica faptul ca pe rolul Judecatoriei de Sector se afla in curs de solutionare un dosar civil, stadiul procesual fond, avand-o pe salariata noastra printre contestatari si avand ca obiect - contestatie la executare-suspendare executare silita, solicitandu-se instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna:
- anularea tuturor actelor de executare silita dispuse de Biroul Executorului Judecatoresc si incuviintata de Judecatoria de Sector, ca fiind netemeinice si nelegale, avand in vedere ca reclamanta din dosarul in cauza nu detine un titlu valabil de creanta;
- suspendarea cauzei pana la indeplinirea conditiilor legale de executare silita.
Avand in vedere certificatul de grefa prezentat de catre salariata, va rugam sa precizati care sunt pe mai departe obligatiile unitatii noastre in calitate de tert poprit, in ceea ce priveste infiintarea popririi asupra veniturilor salariale ale angajatei noastre, respectiv daca acesta este in continuare operabila sau se suspenda.
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 12 apr 2021.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Retineri din salariu
Intrebare: Suntem o companie cu peste 100 de angajati din domeniul horeca (pizzerie-restaurant) cu servire pe sala si distributie la domiciliu. Astfel avem tot felul de situatii legate de lipsa marfa la stoc, distrugere/pierdere echipamente, etc. Concret, ne intereseaza in ce fel poti fi penalizati/sanctionati, recuperat prejudiciul. Ne intalnim cu urmatoarele situatii : - lipsa marfa (suc, cafea) la stoc - ...
Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta ...
Intrebare: Un conducator auto transport rutier de marfuri (cod COR 833201) a fost angajat in perioada 28.03.2025-09.05.2025 la o societate de transport international de marfuri. Incetarea a fost facuta cu art. 31 alin 3. Acest angajat a facut mai multe daune la firma pentru care a cursat (vagon, marfa, etc. - daune care depasesc 3.000 euro). Poate societatea noastra sa ii retinta angajatului din salariu si ...
Intrebare: Daca in aceasi luna a unui an se emite 3 decizii de sanctionare disciplinara, din care prima este avertisment, a 2-a 5% pe o luna si a 3 tot pt luna cu 10%, este legal a retine 15% salariatului? Mentionez faptul ca faptele sunt diferite, cercetate fiecare in mod individual.
Intrebare: Angajatorul a acordat angajatilor cu ocazia sarbatorilor de Paste suma 300 lei (in bani, nu ca tichete cadou sau cadouri). Suma se regaseste pe statul de salariu ca venit neimpozabil. Va rog sa ma ajutati cu opinia dvs. si sa-mi spuneti daca poprirea pe care o are un angajat se aplica/calculeaza si pe aceasta suma.
Intrebare: Un angajat are poprire pe veniturile salariale aferanta unui credit bancar, in proportie de 1/3 din venit. Acesta obtine in aceeasi luna atat salariu aferent timpului lucrat, cat si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca. Brutul total a fost de 4.751 de lei, din care suma de 932 de lei este aferenta indemnizatiei de concediu medical. Netul total realizat este de 2.771 de lei. Netul ...