Concediul paternal se acorda in primele 8 saptamani de la nasterea copilului
Raspuns oferit de Gabriela Dita
consilier juridic
valabil la 07 Feb 2021
Intrebare: Va rog sa ne ajutati sa lamurim o situatie legata de concediul paternal pe care il solicita un tatic angajat. El este la al doilea copil si sustine ca pentru primul copil nu a beneficiat de acest drept deoarece era plecat din tara in aceea perioada (fara un contract de munca). Exista vreo modalitate de a demonstra ca un angajat aflat la al doilea, sau urmatorul copil, nu a beneficiat de acest drept anterior?
Raspuns: Concediul paternal este reglementat de Legea 210/1999 si Normele metodologice de aplicare a Legii 210/1999 aprobate prin HG 244/2000. Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de aceasta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului nascut.
Asadar, ori de cate ori salariatul va avea un copil va avea dreptul la un concediul paternal platit de 5 zile lucratoare.
Insa concediul paternal se acorda numai la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului. Asadar, solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea. Unitatea are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare in vederea acordarii concediului paternal.
Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective si, evident, se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el isi desfasoara activitatea.
In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 10 zile lucratoare. De aceasta majorare cu 10 zile lucratoare, in conditiile in care tatal detine atestatul de puericultura, tatal poate beneficia numai o singura data.
Asadar, tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de la 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura. Dreptul de majorarea duratei concediului paternal se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai importante noutati din sfera LEGISLATIEI MUNCII"!
Articole similare
Dec032019
Concediul paternal. Curs de puericultura. Revisal. Suspendare CIM
de Gabriela Dita
valabil la 03 Dec 2019
Oct312019
Concediu paternal. CIM se suspenda si salariatul primeste o indemnizatie
de Irina Dumitrescu
valabil la 31 Oct 2019
Sep272019
Concediu paternal si indemnizatia de CCC solicitata de tata
de Gabriela Dita
valabil la 27 Sep 2019
Iun182019
Incetare suspendare CIM la reluarea activitatii dupa concediu paternal
de Alexandra Nedelcu
valabil la 18 Iun 2019