Intrebare: Dorim sa facem o schimbare de functie a unui salariat, care are contract pe perioada nedeterminata, cu perioada de proba de 90 zile calendaristice. Daca angajatul va avea alta functie, care necesita alte aptitudini, se poate institui o noua perioada de proba pentru acesta functie? Acest lucru este permis chiar daca a existat deja o perioada de proba pe postul anterior?
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
Intrebare: Va rog sa-mi transmiteti un model pentru fisa postului pentru un economist debutant intr-o societate cu obiect de activitate evidenta contabila, servicii prestate catre clienti. Ce cod COR imi recomandati sa folosesc?
Intrebare: Am rugamintea sa ne ajutati cu diferentele dintre voucherele de vacanta pentru salariati si sumele pentru decontarea serviciilor turistice care intra in plafonul de 33 % din salariu si care sunt neimpozabile in aceasta limita. De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca sumele pentru decontarea serviciilor turistice pentru salariati se acorda doar la functia de baza sau se pot acorda si de catre ...
Intrebare: Un angajat full time si part-time in societatile din Romania din acelasi grup, este numit sa presteze o munca de conducere intr-o societate din grup, din Ungaria. Va rugam sa ne comunicati care dintre variantele, contract de munca incheiat cu societatea din Ungaria vs detasare in Ungaria de catre societatea din Romania este mai convenabila si facila din punct de vedere fiscal, al taxelor si ...
Intrebare: Pentru bilantul anual este necesar calculul numarului mediu de salariati. Intrebarea mea este urmatoarea: o societate are primul angajat din data de 06.09.2023, calculul numarului mediu pentru anul 2023 se raporteaza la lunile in care societatea a avut salariati cu contract de munca activ, adica 117 zile de la data de 06.09.2023 si pana la data de 31.12.2023, sau la un an integral, adica 365 zile?
Intrebare: Buna ziua, Suma pentru concediu paternal (15 zile in cazul in care exista si atestat pentru cursul de puericultura), este decontata de angajator. Aceasta suma se poate recupera de la Casa de Sanatate din FNUASS? Daca da, va rog sa ma ajutati cu un cadru legal. Multumesc.
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a ...
Intrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
Intrebare: La acelasi angajator, un angajat detine doua contracte, unul individual de munca si unul de mandat. Angajatul respectiv are concediu medical, care inregistrat pe ambele contracte, in declaratia 112 baza de calcul o cumuleaza de pe ambele contracte. Cumulata acea baza de calcul, depaseste plafonul a 12 salarii minime garantate in plata, iar declaratia 112 nu poate fi validata. Va rog sa-mi ...
Intrebare: O societare de contabilitate a avut un contract de prestari servicii pentru completare si transmitere revisal, acesta a fost transmis in termenul legal de 3 zile lucratoare. Intre timp a intervenit rezilierea contractului. In ce termen trebuie angajatorul sa transmita informarea cu privire la incetarea contractului de prestari servicii? In cazul in care angajatorul a omis sa transmita informarea ...
Intrebare: Incepand cu 01.01.2024 se va calcula pentru pensia facultativa de la pilonul II 4,75% din cei 25% CIAS. Intrebarea este daca in continuare pentru salariatii din domeniul constructiilor este optionala procedura aceasta adica pot opta pentru plata CIAS de 20,25% in loc de 21,25% din ianuarie.
Intrebare: Pentru care categorii de persoane titulare ale unui PFA, II sau AF, calitatea de asigurat in sistemul public de pensii (si implicit platitori de constributii sociale de pensii) este optionala? Cu referire expresa la pensionarii militari sau pensionarii din sistemul public de pensii care sunt titulari de PFA, II sai AF.
Intrebare: In situatia in care societatea se afla in imposibilitatea platii drepturilor salariale, din motive obiective, neincasarea lucrarilor efectuate, lipsa de disponibilitati, ce obligatii are societatea fata de salariati? si daca aveti un model de informare in acest sens.