Sunt de acord cu politica de cookie
Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Contul meu Inregistrare cont
PortalCodulMuncii.ro
Portal actualizat la 1 Iunie 2020
Un produs marca Rentrop&Straton
Un produs marca Rentrop ∧ Straton

Angajarea in munca. Examenul medical. Adeverinta de la medicul de familie

Raspuns oferit de Gabriela Dita
Gabriela Dita
consilier juridic
Intrebare: Pentru intocmirea dosarului de angajare a unei persoane cu CIM, este obligatoriu ca sa prezinte o adeverinta de la medicul de familie in care sa se specifice ca este apt de munca? Mentionez ca viitori angajati efectueaza examenul clinic in urma caruia medicul de medicina muncii va completa fisa medicala de aptitudini. In acest caz, mai este nevoie si de o adeverinta de la medicul de familie?

Raspuns:

Examenul medical la angajare in munca se realizeaza in conformitate cu prevederile HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.

Potrivit art. 8 alin. (1) din acest act normativ, serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca iar conform art. 13, examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
- compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
- existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
- existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
- existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.

Angajatorul are obligatia sa solicite medicului de medicina muncii efectuarea examenului medical la angajarea in munca.

Conform art. 16 alin. (6 indice 1) din HG 355/2007 medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.
Astfel cum se poate observa, legiuitorul a stabilit posibilitatea si nu obligatia medicului de medicina a muncii de a solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.
In consecinta, stabilirea aptitudinii de catre medicului de medicina muncii nu este conditionata de adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat ci medicul de medicina muncii o poate solicita daca considera necesar.

 

Newsletter PortalCodulMuncii.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "Contractul de munca cu timp partial"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


x