valabil la 22 Mar 2019
Acordare indemnizatie de hrana in cazul contractului de munca cu norma partiala si in cazul cumulului de contracte individuale de munca
Raspuns oferit de Adina Popescu

consilier juridicINTREBARE Colaborez cu o instituie public, de subordonare local, finanare Venituri proprii si subventii, personal contractual, unde este aplicabila Legea nr. 273/2006 privind finanele publice locale.
Legea cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice prevede, la art.18, acordarea, incepand cu 1 decembrie 2018, lunar, a unei indemnizatii de hrana reprezentand a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, care la data respectiva era de 1900 lei.
Deci 1.900 * 2 / 12 = 316,66 , rotunjit 317 lei/lunar.
In conformitate cu prevederile Legii cadru nr.153/2017, indemnizaia de hrana se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in luna anterioara.
Codul muncii prevede la art.150, urmatoarele:
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
INTREBARI:
1) Avand in vedere cele de mai sus, va rog sa ne precizati daca indemnizatia de hrana intra sau nu in calculul indemnizatiei de concediu calculat conform Codului muncii.
2) Avand in vedere ca, incepand cu 1 ianuarie 2019, salariul minim brut pe economie este de 2.080 lei lunar, va rugam sa ne precizati daca indemnizatia de hrana se calculeaza la valoarea salariului minim brut de 2.080 lei (respectiv 2.080 * 2 / 12 = 346,66 lei lunar) lei sau ramane la valoarea de 316,66 lei lunar.
• Tip societate: R.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 22 mar 2019.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Tichete de masa. Tichete cadou
Intrebare: Exista posibilitatea de acordare de tichete de masa unui angajat care are clauza mobilitate? De asemenea, daca sediul societatii este in Galati si avem un angajat care face naveta de luni pana vineri din Braila la Galati, ar putea primi tichete sau numai diurna?
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca potrivit Codului Fiscal angajatorul poate acorda si bani angajatilor in valoarea maxima deductibila de 300 lei/angajat si copil angajat (dupa caz) cu ocazia sarbatorilor de Paste si Craciun in loc de tichete cadou sau cadouri.
Intrebare: Avem posibilitatea de a recupera sumele expirate de pe cardurile de tichete de masa la 31.12.2024. Totodata, mentionam ca o parte din posesorii cardurilor respective nu mai sunt in prezent angajatii companiei. Avand in vedere cele de mai sus, intrucat aceste sume vor fi recuperate, va rugam sa ne transmiteti ce implicatii administrative/legale ar fi pentru angajator. Presupune alte demersuri ...
Intrebare: In cazul angajatilor cu functie secundara, se poate acorda prime/bonusuri, in valoarea celor 300 lei neimpozabili cu ocazia sarbatorilor/ evenimentelor prevazute in legislatie?!
Intrebare: Am primit pentru un salariat al nostru mai multe popriri salariu definitive de la mai multi executori judecatoresti pentru imprumuturi luate de la IFN-uri. Va rugam sa ne spuneti daca atunci cand ii retinem conform acestor popriri, jumatate din salariul net, trebuie sa luam in considerare si suma tichetelor de masa pe care i le acordam sau nu. Deci ce intra in jumatate din salariul net pe care ...
Intrebare: Poate fi conditionata acordarea tichetelor de masa de prezenta la locul de munca. De exemplu: in cazul unei luni de 20 zile lucratoare salariatul are o zi de absenta nemotivata 19 zile lucrate ( = anularea tuturor bonurilor de masa) sau in situatia in care are acordat un concediu medical de 5 zile de concediilor de boala si 15 lucrate ( = anularea tuturor bonurilor de masa)? Se poate ...