valabil la 23 Aug 2013
Venituri din chirii. Impozit
Raspuns oferit de Rodica Mantescu

consilier juridic, lector seminarii nationaleINTREBARE O persoana fizica neautorizata care inchiriaza o garsoniera proprietate personala unei persoane, ce impozit pe venit trebuie sa plateasca si ce declaratii va completa in acest sens?
• Tip societate: P.F.
• Numar de angajati: 1-10 angajati
• Cod CAEN: inchiriere
Raspuns: Veniturile obtinute din inchirierea unei locuinte sau un alt bun personal fac parte din categoria veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor. Venitul net impozabil se determina prin deducerea cotei de cheltuieli de 25% din venitul brut, si este impozitat la cota unica de 16%.
In termen de 15 zile de la incheierea contractului de inchiriere, prezentati-l la administratia financiara de care apartineti si completati Declaratia privind venitul estimat/norma de venit formularul 220.
Pana pe 27 mai se depune Declaratia privind veniturile realizate din Romania - Formularul 200.Conform pct. 1.2.4 din Instructiunile privind completarea si depunerea formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 52/2012, nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice :
- pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei;
- nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente, pentru care platile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat si impozitul este final, cu urmatoarele exceptii, pentru care exista obligatia depunerii declaratiei:
- pentru situatiile in care declaratia de venit estimativ a fost depusa in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii;
- pentru situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale;
- pentru situatiile in care investitiile la bunurile mobile si imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui detinator legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosintei bunurilor, inclusiv a contractelor de comodat, sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Contributii
Intrebare: Daca un angajator are peste 5 angajati la punctul de lucru, are obligatia sa solicite un alt CIF (CUI) pentru plata impozitului pe venit? Daca angajatorul are 3 angajati care presteaza activitate la sediul societatii si 6 angajati care presteaza activitate la punctul de lucru, cum se plateste impozitul pe salarii?
Intrebare: Daca avem un angajat cu fond de handicap accentuat cu 8 ore are dreptul la reducerea impozitului pe venit? La noi are baza. dar mai lucreza si altceva are dreptul si la celelalte 2 firme unde mai lucreaza? Lucreaza mult mai putin si nu are baza acolo.
Intrebare: As dori sa clarific un aspect legat de contributiile CAS in sectorul constructiilor. In contextul eliminarii facilitatilor fiscale, toti angajatii din constructii vor plati CAS de 25% din venitul brut, chiar daca unii dintre ei nu contribuie la Pilonul II (inclusiv pensionarii)? Daca da, cum se distribuie aceasta contributie pentru cei care nu sunt obligati sa contribuie la Pilonul II? Exista ...
Intrebare: As dori sa aflu informatii clare despre plata impozitului pentru persoanele cu handicap. Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de scutiri sau reduceri la plata impozitului pe venit? Care sunt conditiile si procedurile pentru aplicarea acestora si cum se aplica in cazul angajatilor cu handicap?
Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
Intrebare: La o firma cu cod CAEN agricultura, daca pe langa agricultura are si constructii case/apartamente etc. in ce masura ar putea beneficia de facilitatile din constructii sau agricultura?