Timp inegal. Perioada de preaviz

consilier juridic
Raspuns: Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana (art. 112 alin. (1) din Codul muncii).
Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Munca in baza unui CIM cu program de lucru inegal este reglementata in dispozitiile art. 113 si 116 din Codul muncii, republicat.
Potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Asadar trebuie stipulat in CCM sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern, programul inegal de lucru al salariatilor.
Astfel, chiar daca programul inegal de lucru al salariatilor este prevazut in Contractul Colectiv de Munca si in Regulamentul Intern, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractele individuale de munca ale salariatilor, conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
In cazul programului de lucru inegal acesta va fi specificat expres in contractul individual de munca.
La Capitolul G: Durata timpului de munca si repartizarea acestuia, pct. 1, lit. a) din Anexa la OMMSS 2171/2022, se specifica in mod expres ”
1. O norma intreaga, durata normala a timpului de munca fiind de 8 ore/zi si/sau 40 ore/saptamana.
a) Repartizarea programului de munca se face: in zilele de ..., intre orele ................... sau INEGAL (inegal/schimburi/flexibil/individualizat etc.), dupa cum urmeaza: de Luni - joi, intre orele 08,00 – 18,00, vineri liber.
Astfel, norma ramane de 8 ore/zi dar distribuirea ei este inegala.
Prin urmare, se va incheia act aditional la CIM cu privire la modificarea Capitolului G: Durata timpului de munca si repartizarea acestuia. In Revisal se va inregistra timp inegal deoarece salariatul lucreaza in zilele de luni pana joi si pentru ziua de vineri. Nelucrand in fiecare zi de luni pana vineri, timpul este inegal.
Cu privire la perioada de preaviz, conform art. 75 din Codul muncii, persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Asadar, perioada de preaviz se acorda pe zilele lucratoare din zilele calendaristice.
Cum saptamana are 5 zile a cate 8 ore pe zi, cu doua zile de repaus saptamanal, apreciem ca preavizul si in cazul timpului de lucru inegal se acorda pe zilele lucratoare de luni pana vineri si nu de luni pana joi, deoarece programul de luni pana joi se aplica numai in cazul in care salariatii presteaza activitate, deoarece presteaza doua ore de munca suplimentara in fiecare zi ce vor fi compensate cu timp liber corespunzator in ziua de vineri.
In cazul preavizului acesta se calclceaza de luni pana vineri.
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!