Spor de vechime. Calcul salariu si indemnizatie CO
Raspuns oferit de Rodica Mantescu
consilier juridic, lector seminarii nationaleIntrebare: Pentru a calcula rata (lei/ora) a salariului lunar sau orar in situatii precum donarea de sange, telemunca, concediul pentru evenimente speciale, delegatia, activitatile sindicale, training-ul, concediul de odihna etc, se ia in considerare inclusiv sporul de vechime?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Raspuns: Conform art. 160 din Codul muncii:
Art. 160
Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Astflel cum puteti observa salariul (venitul total brut) se compune din salariu de baza precum si celelalte componente sporuri, indemnizatiei alte adaosuri.
In ceea ce priveste concediul de odihna, art. 150 alin. (1) din Codul muncii prevede ca, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Astfel cum prevede alin. (2), indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Asadar, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca.Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Sporul de vechime este un spor permanent intrucat acesta se acorda salariatului lunar asa incat se va lua in calcul la stabilirea indemnizatiei de concediu de odihna.
In ceea ce priveste zilele in care salariatul presteaza activitate sau zilele libere platite de angajator (donarea de sange) salariatul beneficiaza de salariul de baza brut lunar la care se adauga sporurile de care acesta beneficiaza in speta sporul de vechime.
Prin urmare, la salariul de baza se adauga sporul de vechime, iar rezultatul reprezinta venitul brut asupra caruia se calculeaza taxele salariale.
In domeniul privat, sporul de vechime nu este reglementat de lege ci este reglementat contractul prin contractul individual sau colectiv de munca ori regulamentul intern. Daca nu s-a prevazut in aceste documente ca nu se calculeaza pentru zilele la care faceti referire, se va lua in considerare la calculul salariului.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Spor vechime
Intrebare: Un salariat are trecut in carnetul de munca "Asigurat cf OUG 41/2000" respectiv "Asigurat cf art. 5 alin 1 pct IV Lege 19/2000". Aceasta perioada constituie "vechime in munca" la calculul sporului de vechime? Societatea noastra are in CCM prevazut spor de vechime.
Intrebare: La nivelul societatii noastre se acorda spor de vechime in munca in baza contractului colectiv de munca. Acesta se acorda calculat in baza carnetului de munca, adeverinta de vechime in munca sau extras REVISAL. Avand in vedere prevederile art. 32 din Legea nr. 51/1995 (1)Avocatii au propriul sistem de asigurari sociale. (2) Sistemul de asigurari sociale al avocatilor este reglementat prin lege si ...
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: in cadrul societatii acordam si spor de vechime in munca, considerand aici vechimea totala in munca a angajatului (practic intreg istoricul sau conform extrasului din REVISAL pe care il solicitam de la ITM), pe transe de vechime (de exemplu 0-5 ani, 5-10 ani, 10 - 15 ani, etc.) In cazul unei angajate care a lucrat si in strainatate, adaugam si perioada ...
Intrebare: Societatea noastra plateste spor de vechime. Acesta este prevazut in Contractul Colectiv de Munca si in contractul individual de munca, si este diferentiat ca procent din salariul de baza al salariaului, in functie de vechimea la noi in societate dar si la alte firme din Romania. In ultima perioada facem angajari ale unor persoane care au lucrat in strainatate. Ce documente ar trebui sa aduca ...
Intrebare: In cadrul unei institutii publice este angajat un cetatean din Republica Moldova, care in anul 2023 a dobandit si cetatenia romana. Salariatul a prezentat o adeverinta de vechime eliberata pentru activitatea prestata in cadrul unei institutii publice din Republica Moldova, inainte de a se stabili in Romania. Pentru calculul transei de vechime in munca in functie de care se acorda cele 5 gradatii, ...
Intrebare: Perioada de suspendare a CIM pentru concediu de risc maternal, sarcina si lehuzie si concediu de crestere copil reprezinta vechime in specialitatea studiilor? Adeverintele pe care le solicita angajatele pentru concursul de grad principal la asistentii medicali fac diferenta intre vechimea in munca si vechimea in specialitate.