valabil la 27 Iun 2019
Plati nedatorate. Conditii de retinere
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu

Expert Legislatia munciiINTREBARE Un salariat solicita in data de 18.01.2019 acordarea a 10 zile de concediu incepand cu 28.01.2019 si plata in avans a indemnizatiei de concediu si a primei de vacanta- prima de vacanta , in cuantum de 910 lei brut , ce se acorda conform CCM la efectuarea efectiva a minimum 10 zile de CO consecutiv -. In data de 18.01.2019 a fost facuta plata catre acesta a sumei de 1500 lei reprezentand 400 lei avans CO pentru 4 zile luna ianuarie, 600 lei avans co pentru luna februarie, 500 lei avans prima de vacanta .
Societatea este in insolventa si stabileste ca incepand cu 01.03.2019 sa externalizeze serviciul unde salariatul desfasura activitatea.
Pe data de 08.02.2019 salariatul intra in concediu medical pentru 21 zile in februarie si 31 zile in martie .
Incepand cu 01.04.2019 intra in preaviz 20 de zile lucratoare, cu urmatoarea precizare - in perioada preavizului, salariatului i se acorda dreptul de a absenta intreaga perioada de preaviz de la programul unitatii, fara ca aceasta s-i afecteze salariul si celelalte drepturi pentru a-si cauta un loc de munca.
Contractul Individual de munca incetaza in data de 01.05.2019.
Concediu de odihna anual reglementat de CCM este de 25 de zile .
La incetarea activitatii Societatea a stabilit dreptul la 8 zile de CO cuvenit pentru perioada lucrata si prima de vacanta incasata necuvenita .
Din plata drepturilor salariale cuvenite pe luna aprilie au fost retinute contravaloarea 1 zi de concediu efectuat si necuvenit si a primei de vacanta .
Intrebare :
S-a stabilit corect numarul de zile de CO avand in vedere modificarea art.145 alin.2 din Codul muncii prin Legea 12/2015?
S-a procedat corect la diminuarea venitului net din ultima luna lucrata cu drepturile necuvenite?
Drepturile salariale acordate in avans sunt considerate retineri din salariu cand se stabileste lichidarea lunii?
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 27 iun 2019.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Drepturi salariale
Intrebare: Conform Contractului Colectiv de Munca aplicabil, salariatii beneficiaza de ajutor financiar pentru boli grave si/sau incurabile care nu sunt supuse taxelor. Avem o solicitare de a acorda acest beneficiu dar angajatul refuza (motivand GDPR) sa ne puna la dispozitie diagnosticul copilului ci doar un certificat de handicap Gr. II cu mentiunea: "se incadreaza in gradul de handicap GRAV CU ...
Intrebare: Cum se poate proceda astfel incat o societate sa acorde anumite beneficii doar anumitor angajati (de ex. tichete de masa, decontarea transportului, decontarea serviciilor turistice, decontarea tichetelor de cresa etc)? Se pot acorda aceste beneficii diferentiat?
Intrebare: Un salariat efectueaza 10 ore de weekend in cursul lunii. Conform CCM orele efectuate in weekend sunt platite 200% si cu un spor de weekend de 1%. Salariatul insa are in cursul aceleasi luni 4 ore de invoire care conform CCM se compenseaza din orele suplimentare efectuate pe parcursul lunii. Intrebarea este: Aceste ore de invoire se compenseaza din orele efectuate in weekend adica se vor scadea ...
Intrebare: In situatia in care un angajat are o fiica majora, pana in 26 ani, studenta la zi si o pensie de urmas in suma de 1.200 lei/lunar, poate beneficia de deducere suplimentara?
Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala ...
Intrebare: Am angajat o persoana care e este in preaviz la o alta societate, fara obligativitatea de a fi prezent acolo (acea societate a incetat activitatea). Data inceperii la noi se suprapune pentru 2 saptamani cu perioada de preaviz. Cum trebuie abordata situatia dpdv legal? Poate declara functie de baza la noi, astfel incat sa ii putem acorda deducerea si tichetele de masa ?