Data la care produce efecte. Incetare CIM de drept. Clauze
Raspuns oferit de Gabriela Dita

consilier juridicIntrebare: 1. Cu privire la data producerii efectului pentru inregistrarea unui contract in Revisal. La seminariile la care am participat s-a spus ca data producerii efectului este data la care a fost semnat contractul. Data de la care isi produce efecte un contract este data inceperii activitatii sau data contractului (data la care se semneaza). Am rugamintea sa ma lamuriti in aceasta privinta.
2. Am un salariat care pe data de 30.06.2017 a implinit varsta de 65 de ani. I-am tot pus la dispozitie adeverinte pentru Casa de Pensii, in vederea pensionarii. Intrebarea mea este: ar fi trebuit ca pe data de 30 iunie sa emit decizia de incetare a contractului individual de munca sau astept sa-mi aduca decizia de pensionare, dupa care emit decizia de incetare a CIM in baza art. 56 lit. c). Nu stiu cum este corect sa procedez intr-o astfel de situatie, trebuia deja sa incetez acest contract? Cum pot regla situatia data?
3. Doresc sa inserez in contractele de munca pentru cei care au functia de SOFER o clauza prin care sa restituie sumele achitate de firma pentru atestatele ADR. Ne confruntam des cu situatia in care ii angajam, platim si ii trimitem sa-si obtina ADR-ul, iar dupa o luna pleaca pe motiv ca au gasit un alt loc de munca mai bine platit. Valoarea acestei atestari ne costa 490 lei/persoana si este valabila 5 ani. Pot insera in contract, de exemplu: daca demisioneaza in primii 2 ani de la obtinerea atestatului trebuie sa restituie integral suma de 490 lei. Daca mentionam in contracte aceste detalii mai este necesar sa incheiem si o conventie intre angajator si angajat?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati.
Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro
De ce sa va inregistrati?
- Pentru a avea la dispozitie zeci de experti 24 / 7 / 365!
Pentru a avea acces (dupa activarea contului) la o baza de date cu peste 55.000 de intrebari si raspunsuri din domeniul relatiilor de munca: legislatia muncii, asigurari sociale, salarizare, resurse umane.
Pentru ca accesul total in portal + consultanta personalizata va costa acum doar 1.827 + TVA = 1.918,35 lei
Pentru ca toate informatiile din portal sa va stea la dispozitie oricand si de oriunde!
Consultanta oferita de specialistii Portalcodulmuncii
Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare - Legis Plus Legislatia Muncii. Poti consulta toate legile din domeniul legislatia muncii actualizate la zi de oriunde si oricand. Atentie, este singurul Soft Legislativ din Romania realizat Exclusiv pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare la pretul de 2.521,4 lei (TVA inclusa)
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Contract de munca
Intrebare: Avem un regulament care prevede un bonus ce se acorda unor salariati cheie, pentru fidelizarea catre companie, pentru realizarea obiectivelor . Unui salariat i s-a acordat acest bonus dar in cuprinsul actului aditional s-a prevazut ca se acorda pentru realizarea obiectivelor anului anterior. Tot in actul aditional se prevede suma ce se va acorda si faptul ca aceasta se va plati in doua transe ...
Intrebare: Conform Codului muncii contractul individual de munca (CIM) poate fi semnat electronic. Incercam implementarea semnaturii electronice pentru documente HR cu furnizorul nostru de program informatic care ne ofera solutie de semnatura calificata Certsign. Intrebarea noastra se refera la posibilitatea ca salariatul sa primeasca documentul de semnat pe o adresa de e-mail proprie avand in vedere ca ...
Intrebare: Codul muncii prevede posibilitatea semnarii electronice a CIM-ului. Dorim implementarea semnaturii electronice pentru semnarea documentelor de resurse umane (informare salariala, CIM, acte aditionale). Dorim sa facem acest lucru prin intermediul furnizorului nostru de sistem informatic ce ne ofera semnatura electronica calificata Certsign. Problema intervine in momentul in care nu toti salariatii ...
Intrebare: Promovarea sau incadrarea in alta functie in cadrul aceleiasi firme se considera angajare sau doar o modificare a contractului individual de munca? Intrebarea se pune in contextul in care prin acte legislative se dispune anularea angajarilor.
Intrebare: Daca societatea se reorganizeaza se poate desfiinta un post de conducere a unei persoane daca acea persoana in momentul reorganizarii este in concediu de boala? si nu se cunoaste cat o sa mai stea in concediu de boala.
Intrebare: Care este modalitatea prin care o persoana poate sustine o proba practica de lucru (fara a fi angajatul companiei), intr-un service auto/fabrica de productie autovehicule transport. Exista o serie de documentele care trebuie completate? Putem semna cu respectivul un acord de confidentialitate?