valabil la 20 Mar 2019
Concediu paternal vs concediu crestere copil. Conditii suspendare CIM
Raspuns oferit de Gabriela Dita

consilier juridicINTREBARE Am luat aceasta informatie de pe portal, in legatura cu dreptul tatalui atunci cand i se naste un copil. Dreptul la 5 zile platite si cursul de puericultura 10 zile .
informatie luata de pe portal - Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
Da, concediul paternal (5 sau 15 zile) se inregistreaza, in toare cazurile, in Revisal, deoarece reprezinta o cauza de suspendare a contractului individual de munca. Inregistrarea in Revisal a suspendarii aferente concediului paternal, este conditionata doar de decizia de suspendare pe care angajatorul trebuie sa o emita.
Temeiul legal de suspendare este art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
Am procedat intocmai , i-am facut decizie de suspendare si i-am suspendat contractul in Revisal cu art. 51 alin. (1) lit. c) , dupa cele 15 zile am venit cu o decizie de rencadrare acelasi art. Cand s-a reaintors salariatul la munca, a venit si mi-a facut scandal ca nu era normal sa-i suspend contractul , el are de gand sa-si ia si ultima luna (e dreptul lui) inainte sa faca copilul 2 ani (a mentionat ca daca el are ctr. susp. cu concediu paternal (ultima luna ), nu o sa mai beneficieze de la stat de indemnizatie), am sunat la ITM si mi-a confirmat acelasi lucru, ca nu trebuia sa-i suspend contractul (atata timp cat el isi ia bani de la firma pe cele 15 zile, nu trebuia suspendat) , asa ca am intrat in Revisal si i-am facut pe suspendare (corectie) si i-am bagat ziua cand i-am facut suspendare, i-am bagat-o pe incetare suspendare. Nici nu stiu daca am procedat corect ?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 20 mar 2019.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Concediu paternal
Intrebare: Va rog frumos in limita timpului disponibil ajutati-ma cu un raspuns la urmatoarea situatie: un angajat a devenit tatic; are dreptul la zile libere platite pentru acest evenimet?
Intrebare: O salariata este in CIC, copilul implineste 2 ani pe data de 03.10.2025. La ce data se intoarece la serviciu sa poata beneficia si de stimulent de insertie? Mentionez ca parintii sunt divortati, dar au grija ambii de copil.
Intrebare: Am o situatie a unei angajate care a nascut 2 copii unul dupa celalalt, iar tatal nu a beneficiat de luna tatalui pentru primul copil, insa ar vrea acum sa beneficieze pentru ambii copii. Intrebarea este daca are dreptul la 2 sau mai multe luni in aceasta situatie.
Intrebare: In situatia in care, intr-o anumita perioada, nu am posibilitatea de a atribui sarcini de lucru unui angajat, pot dispune unilateral trecerea acestuia in concediu de odihna?
Intrebare: In cat timp de la nasterea copilului se poate efectua concediul paternal? Se poate depune cerere in primele 8 saptamani, dar efectuarea concediului sa fie dupa acea perioada de 8 saptamani de la nasterea copilului?
Intrebare: De cate zile de concediu paternal poate beneficia un angajat?