valabil la 02 Aug 2020
Cercetare disciplinara avertizor in interes public
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu

Expert Legislatia munciiINTREBARE Un salariat este cercetat disciplinar, in baza referatului intocmit de managerul unitatii, prin care se arata ca acesta (salariatul) a publicat pe pagina sa de Facebook , dar si intr-un ziar local de larga circulatie, imagini din interiorul unei sectii unde, din cauza intemperiilor abundente, subsolul sectiei a fost inundat. Fata de imaginile publicate, salariatul a mai facut anumite comentarii la adresa spitalului care nu sunt in conformitate cu realitatea, conducerea spitalului considerand ca au fost aduse grave prejudicii de imagine in acest sens, mai ales in perioada grea prin care a trecut spitalul in combaterea COVID-19.
Convocat de comisia de cercetare disciplinara prin invitatie scrisa, salariatul a venit impreuna cu un avocat, acesta din urma prezentand si imputernicirea de reprezentare. Salariatului i-au fost aduse la cunostinta faptele care, dpdv a conducerii, constituie abateri disciplinare, iar avocata a solicitat comisiei de cercetare disciplinara pralabila sa ia act de prevederile Legii nr. 571 din 2004, intrucat clientul sau este avertizor, iar actiunea sa se bazeaza pe aceasta calitate. Mai mult avocata a solicitat ca cercetarea disciplinara a clientului sau sa se faca cu presa de fata, aceasta obligatie fiind stipulata in legea amintita mai sus.
In Regulamentul Intern s-au prevazut ca abateri disciplinare: acordarea de interviuri sau declaratii in numele sau referitor la unitate fara aprobarea conducerii spitalului, de asemenea utilizarea aparatelor foto in spital fara aprobarea conducerii spitalului. Alte obligatii instituite prin Regulamentul Intern sunt: obligatia de a apara cu loialitate prestigiul spitalului, precum si de a se abtine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acestuia. Mai mult angajatilor le este interzis sa exprime in public aprecieri neconforme cu realitatea in legatura cu activitatea spitalului. Regulamentul Intern a fost prelucrat si insusit de toti salariatii pe baza de semnatura.
Comisia a hotarat stabilirea unui nou termen de intalnire cu salariatul cercetat, pentru a se clarifica cu privire la coroborarea prevederilor legale invocate de salariat si Regulamentului Intern.
Fata de cele aratate mai sus, cum ar trebui sa actioneze comisia de cercetare disciplinara in asa fel incat sa nu incalce drepturile salariatului, dar in egala masura sa apere interesele spitalului?
Managerul poate apela la o aparare din afara, pentru apararea intereselor spitalului, considerand ca propriul compartiment juridic nu face fata unui asemenea litigiu, fiind unul fara precedent in cadrul spitalului?
Prin aplicarea Legii nr. 571 din 2004 intr-o maniera care sa nu fie manifestata buna-credinta, nu considerati ca s-ar crea un precedent care ar exclude respectarea unor principii morale si de conduita a salariatilor din cadrul spitalului? Ar trebui armonizat Regulamentul Intern si cu Legea nr. 571 din 2004?
• Tip societate: S.C.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 02 aug 2020.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Sanctiuni disciplinare
Intrebare: Un angajat absenteaza de la locul de munca de mai mult de 3 zile, a raspuns la telefon dupa 4 zile, insa nu a revenit la locul de munca, contractul de munca a fost suspendat din 3 in 3 zile (in baza referatului sefului direct) dar transmiterea incetarii suspendarii nu s-a facut nestiind daca anajatul revine la munca sau nu urmatoarea zi, deciziile de suspendare a contractului de munca au fost ...
Intrebare: Va rog sa ma sprijiniti in urmatoarea speta. Firma de transport international, are un sofer, aflat in perioada de proba, despre care am aflat ca este arestat in una din tari, dar nu au si un act care sa consemneze acest lucru. Cum ar fi indicat sa se faca incetarea, prin notificare, aflandu-se in perioada de proba sau prin cercetare disciplinara in urma consemnarii absentelor nemotivate?
Intrebare: Va rog sa ma lamuriti cu interpretarea termenelor de emitere si transmitere a deciziei de sanctionare disciplinara cu desfacere CIM: ex. dosar de cercetare disciplinara cu sanctiune desfacere CIM cu data de 23.05.2024, primit in forma finala la data de 13.05.2024, data de intocmire a deciziei 14.05.2024, cu data de incetare CIM 23.05.2024 asa cum este trecuta in raportul de cercetare, insa ...
Intrebare: Societatea noastra vrea sa sanctioneze disciplinar salariati prin neacordarea unui bonus care trebuie sa se primeasca la salarul lunii mai. Acest bonus este specificat in contractul colectiv de munca. Ne acordarea acestui se doreste a se face deorece salariati nu au indeplinit sarcini de lucru. Am dori sa stim daca societatea poate legal sa nu acorde acest bonus, daca da ce documente are nevoie ...
Intrebare: Va rog sa ma lamuriti pe urmatoarea speta: angajat cercetat disciplinar, prima sanctiune aplicata a fost diminuarea salariului pe 1 luna cu 10% din salariul de baza, si dupa 2 luni pentru alta abatere a fost sanctionat cu desfacerea CIM. In instanta a fost invocat faptul ca nu i-a adus nimeni la cunostinta despre CCM si Regulament intern, desi a fost informat la angajare despre continutul lor si ...
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea ...