Transferul salariatilor din alt stat in Romania. Legislatie aplicabila
Raspuns oferit de Rodica Mantescu
consilier juridic, lector seminarii nationaleIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu privire la transferul a 21 de salariati de la o societate din Irlanda pe o societate din Brasov, prin TUPE (Transfer of Undertakings Protection of Employment rights).Societate din domeniul IT, salariati romani, activitatea se desfasoara de pe teritoriul Romaniei. Care este procedura de transfer? Cum este reglementat de legislatia din Romania? Cum se aplica aceasta procedura sub TUPE (Transfer of Undertakings Protection of Employment rights).
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: I.T.
Raspuns: Inteleg ca salariatii au contract individual de munca incheiat cu societatea din Irlanda, asa incat acest contract este guvernat de legislatia din acest stat. Prin urmare, in cazul unui transfer al intreprinderii trebuie respectata in totalitate legislatia acestui stat.
In Romania Codul muncii reglementeaza transferul intreprinderii in Codul muncii si in Legea nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii , al unitatii sau al unor parti ale acestora. Nu se vor aplica insa aceste reguli intrucat salariatii sunt transferati dintr-un alt stat iar transferului ii este aplicabila legislatia acestui stat.
In Romania se incheie un contract individual de munca nou in baza documentelor privind transferul.
Documentul in baza caruia se realizeaza transferul intreprinderii trebuie sa cuprinda si reglementari referitoare la salariati conform legislatiei din Irlanda (TUPE).
Acest document va sta la baza incheierii contractului individual de munca din Romania.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Transferul intreprinderii
Intrebare: Va rugam frumos o solutie in urmatoarea speta: O societate comerciala urmeaza sa se radieze in urma unui proiect de fuziune prin care activele si pasivele detinute sunt absorbite de o alta societate comerciala inclusiv cu angajatii pe care ii detine la momentul prezent, asadar prin prisma acestui aspect va rugam proceduri la urmatoarele: angajatii cu contract individual de munca cum pot fi mutati ...
Intrebare: Pe langa transferul salariatilor in Revisal, in cazul fuziunii prin absortie ce alte documente mai trebuie intocmite? adeverintele de vechime emise de noul angajator (societatea absorbanta) trebuie sa aiba specificat ceva anume?
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Daca incepand cu data de 01.08 urmeaza sa "absorbim" o companie prin transfer pe Legea 67/2003, in Revisal ca si data de consemnare o sa trecem 01.08, data transferului tuturor angajatilor, sau data de consemnare ramane pentru toti angajatii ultima modificare contractuala pe care au avut-o si care s-a transmis in Revisal anterior datei de ...
Intrebare: Va rog sa ne ajutati in urmatoarea situatie : firma X fuzioneaza cu firma Y . Pentru angajatii de pe firma X am inceput sa intocmim contracte de munca pentru firma Y, prima zi de munca fiind 01.03.2024 . Avem 3 contracte pe firma X care sunt suspendare pentru concediu crestere copil de pana la 2 ani. Pe acestea cum le tratam?
Intrebare: In conditiile in care transferul prin absorbtie are loc la data de 30 ale lunii, tot data de 30 este si data efectiva de prezenta a salariatilor in cadrul companiei care ii preia (cesionarul)? In acest sens, vechimea in companie va fi pana la data de 30 inclusiv sau adeverintele se vor intocmi cu vechime pana la 29 ale lunii? Ce impact ar avea aceasta diferenta de 1 zi atat dpdv financiar pe ...
Intrebare: Care este procedura si ce documente se intocmesc in situatia in care incepand cu data de 01.06.2022, Asociatul Unic doreste sa infiinteze o noua societate cu activitati in domeniul constructiilor, iar o parte din angajati sa-i treaca pe noua societate? Cu ce data se va calcula cifra de afaceri pentru a putea sa beneficieze de facilitatile fiscale acordate societatilor din constructii?