Salariu minim pentru CIM ianuarie 2022

Expert Legislatia muncii
Raspuns: Potrivit art. 1 din HG 1071/2021 incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 15,239 lei/ora.
Potrivit art. 7 lit.a) din Legea nr.153/2017 salariul de baza reprezinta suma de bani la care are dreptul lunar personalul platit din fonduri publice, corespunzator functiei, gradului/treptei profesionale, gradatiei, vechimii in specialitate, astfel cum este stabilita in anexele nr. I – IX.
Totodata, potrivit art. I alin.(1) din OUG nr.130/2021, „Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) si (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2022, incepand cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor de incadrare lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2021 in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.”
Din informatiile prezentate intelegem ca persoana angajata in decembrie 2021, asadar anterior intrarii in vigoare a prevederilor HG nr.1071/2021, are stabilit salariul in conformitate cu prevederile art. 39 alin.(2) din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, prin raportare la salariul minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data incheierii contractului individual de munca.
Asadar, nivelul salariului este cel determinat la momentul numirii in functie si incheierii CIM.
Trebuie sa precizam ca in cuprinsul art. I alin.(1) din OUG nr.130/2021 se face referire expresa la mentinerea cuantumului brut al salariului de baza la nivelul celui care se acorda pentru luna decembrie 2021.
In acest context, apreciem ca intrucat sintagma „se acorda” nu este definita de legiuitor aceasta poate da nastere unor interpretari diferite:
-intr-o prima opinie, se poate aprecia ca sintagma „se acorda” este similara cu „este stabilit”. Prin urmare, in aceasta interpretare, apreciem ca salariul de baza este stabilit tinand cont de nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de la acea data, fara a se mai actualiza ulterior in functie de modificarile acestuia (cu exceptia situatiei in care nivelul stabilit este sub minimul prevazut de lege).
- intr-o a doua opinie, sintagma „se acorda” poate avea inteles similar cu salariul acordat „in plata” pentru munca prestata in cursul lunii decembrie 2021. Intrucat actul administrativ de numire produce efecte juridice incepand cu ianuarie 2022, iar salariatul incepe prestarea activitatii tot din ianuarie 2022, apreciem ca in acest caz nu poate fi vorba despre mentinerea salariaului „in plata”, intrucat salariatul nu a prestat activitate si nu i-au fost platite drepturi salariale aferente lunii decembrie;
Avand in vedere ca in cuprinsul Notei de fundamentare aferenta OUG 130/2021 nu sunt prevazute informatii suplimentare care permita conturarea opiniei legiuitorului, recomandam prudenta in modificarea actelor administrative de numire in functie si determinare a drepturilor salariale pentru a evita eventuale sanctiuni ale Curtii de Conturi.
Recomandam totodata, solicitarea unui punct de vedere de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale sau de la ordonatorul principal de credite.
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!