TITLUL IX cuprinzand art.217 – art.218 – se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Sanctiuni
Art. 233
Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza astfel:
a) incalcarea de catre membrii alesi si/sau numiti in organul de conducere al organizatiei sindicale a obligatiei
prevazute la art. 62 alin. (1), cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei;
b) incalcarea dispozitiilor art. 32 alin. (1), cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.
Art. 234
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(2) Contraventiilor prevazute la art. 233 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 235
(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei urmatoarele fapte:
a) impiedicarea exercitiului dreptului de libera organizare sau asociere sindicala, in scopurile si in limitele
prevazute de prezenta lege;
b) conditionarea sau constrangerea, in orice mod, avand ca scop limitarea exercitarii atributiilor functiei membrilor alesi si numiti in organele de conducere ale organizatiilor sindicale;
c) orice fel de constrangere si limitare a exercitarii atributiilor organizatiilor sindicale prevazute de lege si statut, savarsite de persoane din afara organizatiei;
d) furnizarea de date neconforme cu realitatea la dobandirea personalitatii juridice a organizatiei sindicale, precum si in timpul fiintarii acesteia.
(2) Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura penala, cu exceptia infractiunii prevazute la alin. (1) lit. d).
Art. 236
Neindeplinirea de catre angajatori sau organizatiile acestora a obligatiilor prevazute la art. 132 alin. (1), art.136 alin.(3) si art.150, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 20.000 si 50.000
de lei.
Art. 237
(1) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la art.236 se face conform procedurilor legale, de catre Inspectia Muncii.
(2) In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va emite ordinul de imputernicire in vederea aplicarii prevederilor de la alin.(1).
Art. 238
(1) Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile privind respectarea obligatiilor asumate prin contractele colective de munca, in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partile interesate, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda, conform
Codului Penal.
(2) Fapta functionarului din cadrul autoritatii publice care, cu rea-credinta, incalca drepturile partilor cu privire la negocierea, incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractelor colective de munca, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda, conform dispozitiilor legale.
Art. 239
(1) Pentru infractiunile prevazute la art. 238, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate.
(2) Plangerea se adreseaza direct Tribunalului in carui raza de competenta teritoriala isi are sediul reclamantul.
Art.240
(1) Fapta persoanei care, prin amenintari ori prin violente, impiedica sau obliga un angajat sau un grup de angajati sa participe la greva sau sa munceasca in timpul grevei, constituie contraventie si se sanctioneaza cu
amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
(2) Prevederile alin. (1) se completeaza cu dispozitiile OUG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Contraventiile prevazute la alin. (1) se constata si se sanctioneaza de catre inspectorii de munca.