Perioada de proba se calculeaza pe zile calendaristice
Raspuns oferit de Gabriela Dita
consilier juridicIntrebare: Pentru un CIM cu perioada nedeterminata, functie de executie, cu perioada de proba 90 zile calendaristice, cum se numara aceste zile? Se iau in calcul si sarbatorile legale?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
Raspuns: Conform art. 31 din Codul muncii:
Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
Astfel, perioada de proba se calculeaza pe zile calendaristice si nu pe zile lucratoare. In calculul zilelor calendaristice intra si zilele de sarbatoare legala si zilele de repaus saptamanal.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Codul muncii
Intrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
Intrebare: Ma intereseaza un model WORD Adeverinta salariat "Sef Serviciu Extern SSM ''.
Intrebare: O societate inregistrata in Romania, cu sediu social in Romania are un singur salariat de nationalitate Ceha, angajat cu contract individual de munca, iar activitatea o desfasoara din tara de domiciliu, Cehia. De asemenea acest salariat detine formular A1 eliberat de autoritatile din Cehia prin care este scutit de plata contributiilor sociale in Romania. Intrebarea mea este daca acest salariat ...
Intrebare: Sunt Sef Serviciu Extern SSM abilitat de ITM (cu CNP-UL MEU) pe firma mamei mele ca asociat unic, odata cu implemenmtare E - Factura am devenit si administrator pentru a avea semnatura electronica. Firma SRL Nu are nici o modificare eu fiind singurul angajat, as putea pe aceas firma ca administrator eventual o noua abilitare SSM SA FUNCTIONEZ FARA CONTRACT DE MUNCA ? PE ACEASTA FIRMA? DETALII.
Intrebare: La intrebarea referitore la negocierile colective, nu am primit un raspuns clar, care dintre parti se va ocupa de formalitatile de intocmire CCM, dupa ce a avut loc prima intalnire cu reprezentantii. M-ar ajuta sa stiu daca angajatorul este obligat sa intocmeasca cadrul CCM dupa ce se vor finaliza negocierile, si cine se va ocupa de asemeni de depunerea acestuia mai departe la ITM, si de toate ...
Intrebare: Un angajat care este in schimbul 3 presteaza munca de noapte, indeplineste toate contitiile definite de Codul muncii pentru a fi considerat ca lucreaza munca de noapte. Exemplu, el intra in schimbul de noapte in data de 03.06.2024, la ora 22:00, iese din schimbul de noapte in data de 04.06.2024 - ora 6:00. Se organizeaza un curs de prim ajutor si este invitat la ora 14:00 - 17:00 si angajatul ...