valabil la 17 Sep 2024
Perioada de proba se calculeaza pe zile calendaristice
Raspuns oferit de Gabriela Dita

consilier juridicINTREBARE Pentru un CIM cu perioada nedeterminata, functie de executie, cu perioada de proba 90 zile calendaristice, cum se numara aceste zile? Se iau in calcul si sarbatorile legale?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
Raspuns: Conform art. 31 din Codul muncii:
Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
Astfel, perioada de proba se calculeaza pe zile calendaristice si nu pe zile lucratoare. In calculul zilelor calendaristice intra si zilele de sarbatoare legala si zilele de repaus saptamanal.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Codul muncii
Intrebare: Ce-i pot raspunde unui fost angajat care-mi solicita stergerea tuturor datelor si documentelor din dosarul de personal, inclusiv contract de munca, acte aditionale etc.?
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu informatii privind cadrul legislativ aplicabil in Romania, pentru urmatoarele aspecte: 1. Prevenirea si combaterea discriminarii la locul de munca pe criterii de: - rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, varsta, orientare sexuala etc. - promovarea unei culturi organizationale incluzive si respectuoase. 2. Drepturile persoanelor cu dizabilitati: sanse egale de ...
Intrebare: Compensarea in bani in cazul atribuirii unor atributii suplimentare unui salariat care nu este promovat (ramane pe aceeasi functie) nu este avansat (nu trece la o salarizare superioara datorita rezultatelor profesionale obtinuta) si nici nu are cumul de functii, este considerata a fi marire de salariu? Subliniez faptul ca acea suplimentare la salariu nu este data datorita rezultatelor ...
Intrebare: Prevederile din Codul muncii unde este specificat termenul de CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA se aplica si membrilor cooperatori angajati la o cooperativa infiintata conform Legii nr 1 din 2005, care au CONVENTIE INDIVIDUALA DE MUNCA? Exemplu: Art. 164. 6. Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza brute, prin CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA si sau contractul colectiv de munca aplicabil, ...
Intrebare: Un angajat cu norma intreaga in companie, care este si student, are voie din punct de vedere legal sa faca practica timp de 3 luni de zile (pe perioada verii), in aceeasi companie in care deja lucreaza cu norma intreaga?
Intrebare: In cazul in care inchiriem vitrina asistata (carmangerie) altei firme, care va desfasura activitate in magazinele noastre cu angajati proprii, va rugam sa ne comunicati ce responsabilitati are Departamentul Resurse Umane in privinta salariatilor firmei respective?