valabil la 14 Sep 2018
Obligatia aplicarii legii si a hotararilor judecatoresti
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu

Expert Legislatia munciiINTREBARE Revin cu o solicitare de raspuns la o intrebare anterioara.
In baza unei hotarari definitive a Curtii de Apel, unei salariate a institutiei noastre i se fac retineri lunare din salariu incepand cu luna decembrie 2017. Hotararea instantei a vizat o cauza in care salariata, in calitate de angajata a unei alte institutii, a exercitat activitatea de control financiar preventiv beneficiind de un spor de 25% aplicat la salariul de baza. Instanta a apreciat ca pe durata exercitarii controlului financiar preventiv, majorarea salariului de baza ar fi trebuit sa fie de 10%, respectiv de patru clase de salarizare potrivit Legii-cadru nr. 284/2010, prin urmare trebuie sa plateasca sumele nete incasate in mod necuvenit, rezultate din aplicarea eronata a reglementarilor legale. La baza acordarii sporului a stat o decizie a directorului institutiei fostului angajator.
Incepand cu data de 31 martie 2018 a intrat in vigoare Legea nr. 78/2018 privind exonerarea personalului platit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentand venituri de natura salariala. Prin urmare, salariata considera ca nu ar trebui sa i se faca in continuare retineri.
Dumneavoastra ati opinat ca, intrucat obligatia restituirii respectivelor sume este dispusa de catre instanta de judecata printr-o hotarare definitiva, retinerile dispuse prin hotararea judecatoreasca definitiva urmeaza a fi realizate conform dispozitiilor respectivei hotarari, astfel ca in aceasta speta nu sunt incidente dispozitiile Legii 78/2018.
In acelasi context, organizatia sindicala care a promovat demersurile si actiunile in vederea adoptarii acestei legi, sustine ca efectul juridic practic al acestei legi este ‘’extrem de clar si implicit, astfel la data intrarii in vigoare a Legii 78/2018, inceteaza practic orice plata precum si orice forma de recuperare (dispozitii si decizii de imputare, inclusiv angajamente de plata ale salariatilor, daca e cazul, proceduri in curs sau litigii cu Curtea de Conturi sau cu angajatorul) a sumelor reprezentand venituri de natura salariala pentru care Curtea de Conturi sau alte structuri de control au impus recuperarea acestora’’.
In aceste conditii, va rog precizati care sunt argumentele pentru care institutia trebuie sa puna in practica, mai degraba, hotararea definitiva a instantei, in detrimentul dispozitiilor Legii nr. 78/2018.
• Tip societate: S.C.S.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: 8690 Alte activitati referitoare la sanatatea umana
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 14 sep 2018.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Sume incasate necuvenit
Intrebare: Care este procedura legala de recuperare a unei sume acordate cu titlu de salariu necuvenit, pentru un angajat care nu s-a mai prezentat la serviciu, respectiv nu a venit sa isi incheie situatia contractula, acesta plecand in pensie. Mentionez ca plata a fost eronata, o greseala de pontaj si nu s-a observat la verificare.
Intrebare: In cadrul solicetatii exista o situatie prin care unui angajat i-a fost stabilita o incadrare care depaseste limita maxima stabilita prin contractul colectiv de munca. Incadrarea a fost stabilita din luna februarie 2022 printr-un act aditional la contractul individual de munca al angajatului, semnat de ambele parti. Constatarea incadrarii eronate s-a facut in luna octombrie 2022. Angajatului i ...
Intrebare: Conform art.12 alin. 5 salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport hartie, sau valoarea corespunzatoare tichetelor de masa necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic. Cum pot regla urmatoarea situatie. Am un salariat care ...
Intrebare: In cazul in care salariatului efectueaza zile de concediu de odihna mai multe decat era indreptatit, urmeaza ca la data incetarii contractului individual de munca, suma aferenta zilelor de concediu de odihna efectuate necuvenit (in plus) sa fie recuperata de catre angajator. Sumele respective ce urmeaza a fi recuperate se vor evidentia in statul de plata ca retineri de sume brute (astfel ...
Intrebare: Un salariat concediat castiga in instanta si se stabileste repunerea lui in functia avuta si achitarea drepturilor pentru perioada cat a fost concediat. La momentul concedierii salariatului i s-au platit 3 salarii compensatorii. Intrebarea este cand se vor calcula salariile cuvenite pentru perioada scursa de la momentul concedierii pana la momentul integrarii se va tine cont si se vor scadea cele ...
Intrebare: Avem rugamintea de a ne transmite opinia specialistilor dvs cu privire la speta prezentata mai jos:
Care sunt procedurile legale pe care le are la dispozitie un angajator in vederea recuperarii sumelor aferente unor zile de Concediu Odihna luate in plus (deci compensare negativa de CO) de catre un angajat care paraseste compania?
Mai precis, propun sa luam ca exemplu urmatorul scenariu:
...