Notiunea de studii medii
Raspuns oferit de Adina Popescu

consilier juridicIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu clarificarea a ce inseamna "studii medii". Cate clase sunt?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
Raspuns: Notiunea de studii medii nu are acoperire legala, acest tip de studii nefiind reglementat prin Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
In aceste conditii putem incerca doar o interpretare a acestei notiuni de studii medii, luand in considerare organizarea sistemului de invatamant preuniversitar reglementat prin Legea nr. 1/2011.
Astfel, la art. 23 din Legea nr. 1/2011 se prevede ca sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri:
a) educatia timpurie (0-6 ani), formata din anteprescolara (0-3 ani) si prescolara (3-6 ani), ambele cuprinzand grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare;
b) invatamantul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV;
c) invatamantul secundar, care cuprinde:
(i) invatamantul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII;
(ii) invatamantul secundar superior care poate fi:
- invatamant liceal, care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica;
- invatamant profesional cu durata de minimum 3 ani;
d) invatamantul tertiar nonuniversitar, care cuprinde invatamantul postliceal.
(2) Invatamantul liceal este organizat in doua cicluri care se succeda: ciclul inferior al liceului, format din clasele a IX-a - a X-a, si ciclul superior al liceului, format din clasele a XI-a - a XII-a/a XIII-a.
(3) Invatamantul liceal, vocational si tehnologic, invatamantul profesional si invatamantul postliceal se organizeaza pentru specializari si calificari stabilite de Ministerul Educatiei si Cercetarii, in conformitate cu Registrul national al calificarilor.
In conditiile in care, conform prevederilor legale mentionate mai sus, invatamantul secundar inferior (gimnazial) se finalizeaza cu clasa a VIII-a, iar invatamantul superior incepe dupa finalizarea studiilor liceale, in opinia noastra in categoria studii medii, ar putea intra invatamantul secundar superior - invatamant liceal care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII (absolventi cu diploma de absolvire a licelului sau, daca promoveaza Bacalaureatul, absolventi cu diploma de Bacalaureat).
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Contract de munca
Intrebare: Avem un angajat care are CIM la compania din Romania, urmeaza sa i se schimbe echipa (functia ramane aceeasi: Manager de proiect informatic) si va lucra din Romania doar pentru compania-mama care este in Olanda. Ma puteti ajuta sa-mi spuneti ce formulare trebuie sa completam pt obtinerea DP A1? Precizez ca nu va avea statut de detasat, el urmand sa aiba mai multe delegatii de durata in Olanda, in ...
Intrebare: Avem angajati care beneficiaza de o alocatie tehnica calculata ca procent din salariul de baza. aceasta alocatie a fost introdusa cu un act aditional la CIM.Textul este "Alocatie tehnica ,,,,,(procent), ceea ce reprezinta ....(suma).Alocatia se va acorda pe durata ocuparii pozitiei de ......(.functia)." Anul trecut am schimbat tot cu un act aditional textul;"La textul ...
Intrebare: Societate ce activeaza in domeniul Lucrarilor de Constructii doreste sa angajeze part-time contabil, ce are contract full-time la o alta societate. Salariul brut maxim de 10.000 lei este prevazut de legiuitor pentru contractul de 8h/zi sau angajatorul din constructii poate sa acorde 10.000 lei brut salariu pentru un contract de 4h/zi? Este in regula timpul de lucru cumulat la cei doi angajatori?
Intrebare: Cum efectuez inregistrarea in Revisal pentru urmatoarea exprimare: 1. O norma intreaga, durata normala a timpului de lucru fiind de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana; a) Repartizarea programului de munca este in 2 schimburi, schimbul de dimineata (I) 06:00-14:30 si schimbul de dupa-amiaza (II) 14:30-23:00, cu pauza de masa de 30 minute. O inregistrez la repartizare timp de munca: ore de zi sau inegal?
Intrebare: Avem un salariat care a prejudiciat firma prin actiunile sale la locul de munca. Din cauza faptului ca nu a afisat traducerile in limba romana pentru produsele cosmetice afisate la raft, in sensul instructiunilor de folosire, ANPC a amendat firma. Administratorul vrea sa se indrepte impotriva salariatului si sa-i impute aceasta suma. De asemenea, salariatul are o poprire pe salariu de la un ...
Intrebare: In noul model cadru la repartizarea timpului de munca (am pus mai jos extras) este specificat mult mai detaliat cum se repartizeaza timpul de munca. Va rog sa ne oferiti opinia dumneavoastra daca trebuie specificat exact orarul de functionare (08.00-16.30 sau 09.00-17.30 ) sau este suficient sa scriem ca programul este de 8 ore in intervalul luni - vineri inclusiv? Noi avem stabilit orarul de ...