Notiunea de studii medii
Raspuns oferit de Adina Popescu

consilier juridicIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu clarificarea a ce inseamna "studii medii". Cate clase sunt?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
Raspuns: Notiunea de studii medii nu are acoperire legala, acest tip de studii nefiind reglementat prin Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
In aceste conditii putem incerca doar o interpretare a acestei notiuni de studii medii, luand in considerare organizarea sistemului de invatamant preuniversitar reglementat prin Legea nr. 1/2011.
Astfel, la art. 23 din Legea nr. 1/2011 se prevede ca sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri:
a) educatia timpurie (0-6 ani), formata din anteprescolara (0-3 ani) si prescolara (3-6 ani), ambele cuprinzand grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare;
b) invatamantul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV;
c) invatamantul secundar, care cuprinde:
(i) invatamantul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII;
(ii) invatamantul secundar superior care poate fi:
- invatamant liceal, care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica;
- invatamant profesional cu durata de minimum 3 ani;
d) invatamantul tertiar nonuniversitar, care cuprinde invatamantul postliceal.
(2) Invatamantul liceal este organizat in doua cicluri care se succeda: ciclul inferior al liceului, format din clasele a IX-a - a X-a, si ciclul superior al liceului, format din clasele a XI-a - a XII-a/a XIII-a.
(3) Invatamantul liceal, vocational si tehnologic, invatamantul profesional si invatamantul postliceal se organizeaza pentru specializari si calificari stabilite de Ministerul Educatiei si Cercetarii, in conformitate cu Registrul national al calificarilor.
In conditiile in care, conform prevederilor legale mentionate mai sus, invatamantul secundar inferior (gimnazial) se finalizeaza cu clasa a VIII-a, iar invatamantul superior incepe dupa finalizarea studiilor liceale, in opinia noastra in categoria studii medii, ar putea intra invatamantul secundar superior - invatamant liceal care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII (absolventi cu diploma de absolvire a licelului sau, daca promoveaza Bacalaureatul, absolventi cu diploma de Bacalaureat).
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Contract de munca
Intrebare: Care este cadrul legal (act normativ) conform caruia sunt stabilite diplomele de studii necesare unui anumit post (evaluarea competentelor necesare pt posturile dintr-o companie)?
Intrebare: Dorim sa angajam o persoana, in vanzari, cu domiciliul in Republica Moldova, pentru a se ocupa de partea de vanzari pe zona Republica Moldova. Contractul de munca va fi facut pe SRL in Romania, dar domiciuliul angajatului si locul de desfasurare al activitatii va fi in Republica Moldova. El va lucra pe teren si de acasa. Ce tip de contract de munca trebuie intocmit? Cum se declara in Revisal si ...
Intrebare: Va rog sa ne acordati suportul cu privire la angajarea unui cetatean din Austria, in baza unui contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Acesta este pensionar si va ocupa functia de director general. Care sunt etapele premergatoare angajarii? Trebuie sa facem demersuri la Inspectoratul General de Imigrari si la ANAF? Va rog sa detaliati etapele pe care le avem de urmat pentru ...
Intrebare: Avem un salariat incadrat in functia de stivuitorist (norma intreaga), care presteaza atributile acestei functii in depozit, dar urmeaza sa si livreze marfa din depozit (sofer), cum este corect in aceasta situatie sa facem 2 CIM (cumul de functii) impartind corespunzator timpul de lucru, sau se poate face un act aditional la CIM, respectiv fisa postului unde vom adauga noi atributii?
Intrebare: Societatea noastra este structurata prin 3 servicii, compartimente (traduceri, secretariat si resurse umane). Incepand cu 1 ianuarie 2024 va ramane un singur compartiment unic si Directorul societatii separat. Va rog sa imi spuneti daca prin aceasta reorganizare este necesar sa modificam toate posturile angajatilor sau doar ale celor care au functia de sef serviciu (3 servicii, 3 sefi serviciu). ...
Intrebare: Administratorul societatii X srl ( societate romaneasca ), doreste sa fie angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata. Este cetatean cu dubla cetatenie: bulgara si turca. Deci poate fi considerat cetatean UE. El locuieste in Istanbul, Turcia, acolo are si resedinta fiscala. Se doreste ca angajarea, sa fie cu act aditional de telemunca, adica nu doreste sa vina sa lucreze din Romania. ...