Drepturi salariale stabilite prin instanta. Indice de inflatie si dobanda legala penalizatoare

consilier juridic
In aplicarea prevederilor OUG nr. 168 din 2023, unde la articolul VI se arata: Articolul VI (1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023, se va realiza astfel:
a) in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
b) in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;
c) in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
d) in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
e) in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.
Intrebare: Avand in vedere ca prin normele juridice nu identificam modalitatea concreta de calcul a drepturilor salariale, actualizate cu indicele de inflatie si cu dobanda legala penalizatoare, calculata de la data exigibilitatii fiecarei obligatii lunare de plata si pana la data platii efective, cu exceptia dispozitivului Sentintei civile, dar care viza plata integrala a sumelor castigate, cum vom calcula cele doua elemente, respectiv indicele de inflatie si cu dobanda legala penalizatoare? Raportat la fiecare an din cei cinci, cu procentul stabilit de lege? Daca in primul an acordam 5% din valoarea titlului executoriu, calculam indicele de inflatie si cu dobanda legala penalizatoare raportat la procentul de 5%? In al doilea an avem 10% din valoarea titlului executoriu, calculam indicele de inflatie si cu dobanda legala penalizatoare raportat la procentul de 10%?... si tot asa pana in al cincilea an? In care parte a anului efectuam plata acestor sume, la inceputul anului sau la sfarsitul anului?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Clic aici)
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 14 ian 2024.

Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!