valabil la 26 Mai 2017
Delegare drept de semnatura. Atributii in cadrul unei organizatii nonguvernamentale
Raspuns oferit de Adina Popescu

consilier juridicINTREBARE Suntem un ONG si avem urmatoarea situatie. In cadrul organizatiei exista un plan de inlocuire atat pentru functiile de conducere cat si pentru functiile de executie. In momentul cand o persoana cu functie de conducere (numita x) se afla in imposibilitate temporara de exercitare a atributiilor (concediu medical, concediu de odihna, degelatie), atributiile ii sunt preluate de persoana din subordine (numita y). In cazul in care lui y ii este subordonat o alta persoana (z), Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza cu semnaturile in cazul redactarii unei adrese pe care trebuie sa o semneze atat z la intocmit, y la verificat si x la aprobat. Unde va semna Y (in locul lui x - cu pentru, in locul lui y cine semneaza?)
Ati putea sa imi dati un model pentru a intocmi o decizie interna in acest sens?
• Tip societate: P.F.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: dezvoltare regionala
Raspuns: In situatia prezentata de dumneavoastra, in conditiile in care persoana cu functie de conducere X se afla in imposibilitate temporara de exercitare a atributiilor, dreptul de semnatura este delegat persoanei din subordine Y, in conformitate cu planul de inlocuire aprobat la nivelul entitatii.
Referitor la celelalte semnaturi, apreciem ca pot fi urmatoarele modalitati de abordare:
1. Z va semna pentru Y la rubrica ”verificat” si o alta persoana, numita W, ar putea intocmi documentul si ar semna la rubrica ”intocmit”.
In acest caz este necesara o decizie interna, emisa de persoana cu functie de conducere care atributiile de organizare si conducere a activitatii respective, prin care Z preia atributia de a verifica documentele.
2. Daca este insa obligatoriu ca persoana Z sa semneze la rubrica ”intocmit”, atunci cealalta persoana, W, ar trebui sa preia atributia de verificare de la Y si astfel: Z semneaza la rubrica ”intocmit”, W semneaza la rubrica ”verificat” (in locul lui Y) iar Y semneaza la rubrica ”aprobat” (pentru X).
In acest caz este necesara o decizie interna prin care W preia atributia de a verifica documentele. Decizia trebuie emisa de persoana cu functie de conducere care atributiile de organizare si conducere a activitatii respective.
3. In situatia in care personalul organizatiei este insuficient pentru a acoperi toate cele trei functii – intocmire, verificare si aprobare, apreciem ca se poate elimina rubrica verificare, urmând ca Z sa semneze adresa la rubrica ”intocmit”, iar Y sa semneze la rubrica ”aprobat”.
Model de decizie de delegare atributii:
ANTET
DECIZIA
nr.…… /……
Având in vedere necesitatea asigurarii continuitatii activitatii in cadrul ............ (denumirea entitatii sau a structurii din cadrul entitatii) in perioade de imposibilitate temporara de exercitare a atributiilor de serviciu,
In conformitate cu Statutul organizatiei/Regulamentul de organizare si functionare/Decizia nr. ..../........... (se mentioneaza aici documentul prin care se prevede ca persoana emitenta are functie de conducere – presedinte, director etc.),
Presedintele/directorul ............ (denumirea entitatii sau a structurii din cadrul entitatii), doamna/domnul ...................
DECIDE:
Art.1. In temeiul prezentei decizii se delega doamnei/domnului …………………, având functia de ……………………………………., urmatoarele atributii:
a) ……
b) …..
………………
Art. 2 Delegarea de atributii prevazuta la art. 1 este aplicabila in perioada ………………
Art.3. Prezenta decizie este dusa la indeplinire de conducerea .............. si persoana/persoanele delegata/delegate.
PRESEDINTE/DIRECTOR,
..........................................
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Cumul de functii
Intrebare: Cum putem incadra un salariat polivalent (ex. salariat incadrat pe COR de sudor, care este polivalent si se descurca foarte bine si pe atributii de COR Operator MUCN, mentionez faptul ca detine certificat de calificare profesionala pentru ambele meserii). Ce solutii avem pentru ca salariatul sa poata lucra in ambele meserii in functie de gradul de incarcare? Se poate adauga un spor pt functie ...
Intrebare: Un salariat poate avea mai multe contracte de munca la acelasi angajator? De exemplu dorim sa angajam o persoana la o societate cu 4 contracte de munca, fiecare a cate 2 ore/zi si fiecare ctr are functie diferita.
Intrebare: Avem un angajat incadrat ca inginer si dorim sa fie si responsabil de mediu. Este suficient daca facem decizie de numire responsabil sau se considera cumul de functii si trebuie CIM? Aceeasi intrebare si pentru alte exemple: responsabil deseuri, responsabil RSVTI, etc .
Intrebare: Daca avem un angajat cu fond de handicap accentuat cu 8 ore are dreptul la reducerea impozitului pe venit? La noi are baza. dar mai lucreza si altceva are dreptul si la celelalte 2 firme unde mai lucreaza? Lucreaza mult mai putin si nu are baza acolo.
Intrebare: Un angajat va figura din luna martie ca persoana autonoma in Spania (asta este echivalentul persoanei fizice in Romania) cu scopul de a administra compania de acolo. Totodata, inca el figureaza ca angajat pe firma din Romania cu atributii pentru derularea proiectelor de finantare, pentru care avem CIM raportat in Revisal, separat. Ar trebui sa facem anumite modificari/raportari legat de acest ...
Intrebare: In cadrul societatii am un salariat incadrat cu CIM pe durata nedeterminata, cu norma de munca de 8 ore/zi pe functia de inginer. In cadrul societatii extista o unitate care are ca obiect de activitate proiecte pe fonduri europene. In cadrul acestor proiecte, trebuie angajat salariatul mentionat mai sus, in baza altui contract individual de munca pe functia de manager proiect Intrebare: Avand in ...