valabil la 23 Aug 2024
CIM pe durata determinata. Numar maxim de contracte
Raspuns oferit de Rodica Mantescu

consilier juridic, lector seminarii nationaleINTREBARE Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: avem un angajat care a avut un contract pe durara determinata de 1 an, care ulterior s-a prelungit de doua ori pe inca 1 an. In acest moment acel contract a ajuns la limita de 36 de luni. Se poate sa incheiem un alt contract de munca cu angajatul pe perioada deteriminata imediat dupa incetarea primului contract? Sau avand in vedere ca primul contract a avut 36 de luni nu se poate. Va rog sa imi spuneti daca putem sa mai face un nou cim pe perioada determinata conf. art. 82 (5) din Codul muncii: Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare. Multumesc frumos!
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Raspuns: Potrivit art. 84 alin. (1) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.
Art. 82 alin. (4) din acelasi cod prevede ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, iar conform alin. (5) din acelasi articol, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Rezulta ca primul contract poate fi stabilit pe o durata de 36 de luni, iar urmatoarele doua contracte, incheiate succesiv, pe o durata de cate maximum 12 luni fiecare.
In consecinta, daca at avut incheiat cu salariatul un singur contract cu durata de 36 de luni, se mai pot incheia 2 contracte fiecare cu o durata maxima de 12 luni fiecare.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Modificare CIM
Intrebare: Modificare durata CIM din nedeterminata in determinata. In cazul in care avem o angajata pe perioada nedeterminata (aflata inca in perioada de proba primele 3 luni) ii putem modifica (cu acordul partilor) contractul pe perioada determinata?
Intrebare: Un salariat cetatean strain este incadrat in functia de muncitor necalificat, acesta aducand diplome de calificare din SRI LANKA, dorind schimbarea functiei. Diplomele din SRI LANKA sunt recunoscute in Romania? Le putem traduce, urmand ca mai apoi sa ii schimbam incadrarea?
Intrebare: In situatia in care, la momentul angajarii, a fost utilizat un alt model de contract individual de munca (CIM), iar ulterior acesta sufera modificari de forma, este necesara intocmirea unor acte additionale care sa includa noile clauze prevazute de modelul actual de CIM?
Intrebare: Dorim sa-l numim sef de schimb pe unul dintre angajatii actuali, trebuie sa ii modificam functia sau poate sa aiba si aceasta responsabilitate in baza unei decizii de numire unde sa specificam si responsabilitatile? Ne dorim sa isi pastreze si functia actuala.
Intrebare: Societatea in care activez, doreste sa preia prin cumparare, treptat, cate un punct de lucru al unei alte companii. Intrebare: Putem considera ca se incadreaza in transfer intreprindere daca actul intocmit intre cele 2 companii este de vanzare/cumparare si daca se realizeaza partial?
Intrebare: Avand in vedere ca pe parcursul anilor, cadrul CIM a suferit mai multe modificari, iar multe dintre contractele individuale de munca existente sunt in formate vechi, am dori sa facem o actualizare colectiva a tuturor contractelor intocmite inainte de 2023, din punct de vedere al structurii. Asadar, actul aditional modifica toate articolele din CIM, conform cadrului actual (renumerotare / ...