X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Cont abonat Creare cont nou
Portal actualizat la 16 Decembrie 2017

Incetare CIM prin acordul partilor. Suspendare termen care are legatura cu incetarea CIM. Data incetarii CIM. Inscrieri in ReviSal

Raspuns oferit de Gabriela Chirazof
Gabriela Chirazof
Consilier juridic C.N.S.
valabil la 02 Oct 2012
Intrebare: Cum se emite decizia de desfacere a contractului de munca cu acordul partilor de la data de 03.10 daca angajatul anunta ca are concediu medical pana pe 05.10? cand se introduce decizia in REGES? Care este data desfacerii CIM cu art. 55 lit. b pe care trebuie sa o mentionez in decizie daca art. 49 alin (6)CM suspenda termenul in legatura cu incheierea cim? daca angajatul prezinta certificatul medical dupa data de 03.10 cand cere incetarea CIM mai trebuie aplicat art. 49CM?

Raspuns: Art. 49 alin. (5) din Codul muncii, republicat, prevede ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
Alin. (6) din acelasi articol stabileste ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Incetarea prin acordul partilor in temeiul art. 55 lit. b) din Codul muncii, republicat, nu reprezinta incetare de drept, asa incat in speta nu intevine exceptia prevazuta de lege.
Totodata, concediul pentru incapacitate temporara de munca (concediul medical) suspenda de drept contractul individual de munca al salariatului in temeiul art. 50 lit. b) din Codul muncii, republicat.
Asadar, in speta a intervenit o cauza de suspendare a CIM, asa incat se suspenda termenul care are legatura cu incetarea contractului individual de munca. Cu alte cuvinte, incetarea CIM prin acordul partilor nu reprezinta o incetare de drept a CIM, asa incat in speta contractul nu va inceta la data convenita de parti si anume 03.10, ci va fi suspendat si in privinta termenului de incetare convenit de parti, datorita intervenirii concediului medical.
Potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (2) lit. i) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), cu modificarile si completarile ulterioare, registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde elementul data incetarii contractului individual de munca.
Totodata, in conformitate cu dispozitiile art. 4 alin. (1) din HG 500/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2), si transmiterea registrului se fac dupa cum urmeaza:
a) la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)-g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
b) elementul prevazut la art. 3 alin. (2) lit. g) se completeaza si pentru contractele individuale de munca deja inregistrate, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari;
c) elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii;
d) elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. i) se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
Din coroborarea art. 3 alin. (2) lit. i) cu art. 4 alin. (1) lit. d) din HG 500/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, elementul data incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca, la aceeasi data efectuandu-se si transmiterea registrului.
In concluzie, atat inscrierea in registru a incetarii CIM, cat si transmiterea registrului catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul angajatorul se realizeaza la data incetarii CIM.
In speta, daca salariatul se afla in concediu medical inclusiv pentru data de 05.10, atunci, fata de dispozitiile art. 49 alin. (6) consider ca incetarea CIM se va putea realiza dupa momentul incetarii concediului medical, respectiv cu data de 06.10, data la care se va face si inregistrarea si transmiterea in ReviSal a incetarii CIM conform dispozitiilor HG 500/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Desi suspendat, CIM isi va continua existenta in temeiul art. 49 alin. (6) din Codul muncii, republicat, si dupa data convenita de parti pentru incetarea raportului de munca, salariatul beneficiind pe durata concediului pentru incapacitate temporara de munca de indemnizatia de concediu medical.
Art. 81 alin. (1) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin OMS 60/2006 si OPCNAS 32/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, impune doar instiintarea angajatorului referitor la intervenirea incapacitatii temporare de munca in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical si nu prezentarea certificatului medical in acest termen.
In consecinta apreciez ca aplicarea dispozitiilor art. 49 alin. (6) nu este conditionata pentru situatia suspendarii CIM datorita concediului medical de prezentarea certificatului medical, in speta angajatorul fiind anuntat de catre salariat de intervenirea incapacitatii temporare de munca.

Newsletter PortalCodulMuncii.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "Documente solicitate de inspectorii ITM"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


Articole similare

Dec122017

Incetare CIM in perioada de proba. Temei legal

de Gabriela Dita valabil la 12 Dec 2017
Nov292017

CIM pe durata determinata. Revisal. Data incetarii

de Gabriela Dita valabil la 29 Nov 2017
Nov152017

Fisa de aptitudini. Salariat declarat inapt. Optiuni

de Adina Popescu valabil la 15 Nov 2017
Nov102017

Incetarea contractului in prima zi de activitate

de Gabriela Tudorache valabil la 10 Nov 2017
x