X

Autentificare cont

Tine-ma minte
Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Cont abonat Creare cont nou
Portal actualizat la 28 Aprilie 2017

Drepturi de autor

Ian132017

Drepturi de autor. Contributii sociale datorate incepand cu anul 2017

de Rodica Mantescu valabil la 13 Ian 2017
Intrebare: In anul 2017, pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati de proprietate intelectuala dar care sunt si salariati (realizeaza venituri din salarii), ce contributii sociale (CAS si CASS) se vor retine pe venit (impoziul retinut la sursa), si incepand cu ce date?
Apr182016

Cumul venituri din bursa si venituri din drepturi de autor. Contributii sociale

de Rodica Mantescu valabil la 18 Apr 2016
Intrebare: Daca o persoana realizeaza venituri dn contracte de drepturi de autor si beneficiaza si de bursa, ce taxe se platesc de catre beneficiarul de servicii?
Mar252016

Venituri din drepturi de autor ca singura sursa de venit. Impozit si contributii

de PortalCodulMuncii.ro valabil la 25 Mar 2016
Intrebare: Ce contributii se retin in anul 2016 pentru un contract de drepturi de autor in situatia in care persoana fizica nu este salariata si obtine venituri din alte contracte de drepturi de autor? Pentru dovedirea obtinerii de alte venituri este necesara adeverinta de la ANAF?
Mar222016

Venituri din drepturi de autor. Impozit si contributii

de PortalCodulMuncii.ro valabil la 22 Mar 2016
Intrebare: Care sunt obligatiile de plata cate stat ale unei persoane care realizeaza drepturi de autor,ma refer la impozit pe profit,obligatii sociale cum sunt sanatatea si contributia sociala?
Feb182016

Drepturi de autor. Optiuni si modalitate de calcul

de Gabriela Dita valabil la 18 Feb 2016
Intrebare: 1). Pentru anul 2016 referitor la art. 73 NCF, optiunea scrisa privind impozitul final 16% asupra veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. Platitorul de venit calculeaza si retine: a). impozit final 16% la (venitul brut cota forfetara 40%) sau la (venitul brut cota forfetara contributii sociale (CAS si CASS)) iar anul urmator organul fiscal ii recalculeaza suma de ...
Feb082016

Regizor. Venituri din drepturi de autor. Exemple de calcul

de PortalCodulMuncii.ro valabil la 08 Feb 2016
Intrebare: Un regizor, are un contract de drepturi de autor cu o societate de publicitate, pentru care emite factura fiscala, cu evidentierea impozitului cu retinere la sursa. Firma platitoare stopeaza la sursa impozit. Cum se calculeaza impozitul, in cazul in care cota de impozit este 10%. Dar daca ar fi 16%? La o suma bruta de 50.000 lei, va rugam un calcul exact de taxe. Regizorul este si salariat la ...
Feb072016

Medic. Sustinerea unei prelegeri. Venituri din drepturi de autor

de PortalCodulMuncii.ro valabil la 07 Feb 2016
Intrebare: Persoana fizica -medic, inregistrata fiscal, factureaza servicii de sustinere a unei prelegeri in cadrul unei conferinte pe teme medicale. In contractul incheiat cu beneficiarul este stipulat ca prestatorul va achita toate taxele si impozitele referitoare la obligatiile contribuabililor care realizeaza venituri de natura intelectuala. Intrebarea mea este urmatoarea: veniturile din sustinerea ...
Ian302016

Contracte de munca si contract de drepturi de autor

de Adina Popescu valabil la 30 Ian 2016
Intrebare: Din lipsa de personal si de posturi vacante un angajat are contract de munca pentru functia de regizor scena si un contract de colaborare pe drepturi de autor pentru actor figurant, la fel angajatul care are c.i.m. cu functia de recuziter are contract de colaborare pentru manuitor papusi si angajatul care are c.i.m. cu functia de tamplar are contract de colaborare manuitor decoruri. Va rog sa ...
Apr102015

Venituri obtinute din drepturi de autor. Pensia facultativa pilonul III

de PortalCodulMuncii.ro valabil la 10 Apr 2015
Intrebare: Va rog sa exemplificati un calcul al venitului net de la 1.000 Ron brut pentru drepturi de autor (fara sa aiba alte venituri din salarii sau asimilate, etc.), considerand ca beneficiarul a optat pentru retinerea impozitului final de 16%. In acelasi timp, va rog sa ne spuneti daca beneficiarul de venit mai datoreaza pensia de 10.5% in cazul in care are o pensie facultativa pilonul 3.
Mar242015

Venituri din drepturi de autor. Retinerea impozitului final

de PortalCodulMuncii.ro valabil la 24 Mar 2015
Intrebare: Va rugam sa ne precizati in cazul contractelor din drepturi de autor ce contributii sociale obligatorii se calculeaza in cazul in care au optat pentru impunerea cu 16% a impozitului pe venit la sursa si care este baza de calcul a impozitului? Avem 2 situatii. In prima situatie obtine venituri din salarii la alta institutie. Si a doua situatie, nu are alte venituri.
Dec152014

Venituri din drepturi de autor. Baza de calcul al impozitului si contributiilor sociale

de Irina Dumitrescu valabil la 15 Dec 2014
Intrebare: Avem rugamintea de a ne transmite metodele de calcul in vederea determinarii valorilor contributiilor si impozitului (venit brut sau venit brut minus contributii) in cazul veniturilor din drepturi de autor. In mod special dorim sa aflam baza de calcul atunci cand venitul brut este mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut pe economie si/sau atunci cand venitul brut este mai mic decat ...
Iun192014

Venituri din drepturi de autor. CASS

de PortalCodulMuncii.ro valabil la 19 Iun 2014
Intrebare: Sunt angajata la o societate X in regim de 4 ore zi, cu CIM pe durata nedeterminata, cu un salariu lunar brut de 602 lei. Am incheiat un contract de drepturi de autor cu o alta societate Y , cu un venit lunar brut de 4000 lei. Intrebare : societatea Y trebuie sa-mi retina si vireze la stat contributii la sanatate ? Daca da in ce cuantum?
Mai262014

Declaratia 200

de PortalCodulMuncii.ro valabil la 26 Mai 2014
Intrebare: Un salariat care a beneficiat in anul 2014 de venituri din drepturi de autor (dr. de proprietate intelectuala), respectiv venituri din conventii civile, pentru care a optat pentru impozitare cu 16%, mai trebuie sa depuna declarata 200? In cazul in care nu este obligat sa depuna aceasta declaratie, cum trebuie sa procedeze daca doreste sa directioneze 2% din impozit catre un ONG?
Apr092014

Venituri din drepturi de autor. Impozit. Declaratia de mentiuni

de Irina Dumitrescu valabil la 09 Apr 2014
Intrebare: O societate nu are salariati. In martie 2014 incheie un contract de cesiune de drepturi de autor cu o persoana fizica (nu PFA) , angajat al altei societati cu CIM. Va rog sa ne raspundeti : - trebuie completata si depusa declaratia de mentiuni 010; daca da in cat timp. - cum se impoziteaza?
Apr032014

Cumul venituri din drepturi de autor cu pensie si drepturi de autor cu salariu

de PortalCodulMuncii.ro valabil la 03 Apr 2014
Intrebare: Va rugam sa ne precizati in cazul contractelor din drepturi de autor (o persoana este pensionara si cealalta angajata cu CIM la o alta unitate) ce contributii sociale obligatorii se calculeaza in cazul in care au optat pentru impunerea cu 16% a impozitului pe venit si care este baza de calcul a impozitului?
Mar072014

Venituri obtinute de nerezidenti. Formularul 100

de Irina Dumitrescu valabil la 07 Mar 2014
Intrebare: In declaratia 100 valabila in anul 2014, la ce pozitie se declara impozitul pe venitul obtinut de o persoana fizica nerezidenta dintr-un contract de drepturi de autor in domeniul artelor (regie, scenografie, coregrafie etc.): pozitia 32 (635) sau 33 (636)? Este vorba de o colaborare a unui teatru cu un regizor strain ce urmeaza a incasa un venit din drepturi de autor in Romania.
Dec112013

Drepturi de autor. Clarificare retinere al sursa

de PortalCodulMuncii.ro valabil la 11 Dec 2013
Intrebare: Va rugam sa ne precizati exact, care este perioada pentru care nu trebuia sa retinem impozit la Contractele de drepturi de autor a regizorilor care ne emit factura, in intervalul 01.11.2011-31.10.2013.
Dec022013

Drepturi de autor. Reconsiderarea veniturilor

de PortalCodulMuncii.ro valabil la 02 Dec 2013
Intrebare: Avem doua situatii similare la care nu gasim un raspuns: 1. Un salariat - in functia de grafician, realizeaza in timpul liber si articole pentru revistele societatii. 2. Un salariat - in functia de vanzator ambulant, realizeaza in timpul liber articole pentru revistele societatii. Intrebari: a) Cum pot fi platite drepturile de autor pentru articolele de revista create de salariatii ...
Oct022013

Minori. Drepturi de autor. Contributii sociale

de PortalCodulMuncii.ro valabil la 02 Oct 2013
Intrebare: Care sunt contributiile sociale care trebuie platite de angajator pentru contracte pe drept de autor, pentru elevi cu varste cuprinse intre 12-18 ani care sunt interpreti de muzica folk? Mentionam ca impozitul va fi retinut la sursa, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Sep122013

Pensionarii nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturile de autor

de Rodica Mantescu valabil la 12 Sep 2013
Intrebare: Va rugam a ne preciza de ce repetati mereu, chiar sub forma de atentionare, faptul ca "Pensionarii nu datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale si la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru veniturile din dreptul de autor indiferent de nivelul pensiei", intrucat, potrivit Codului Fiscal fac exceptie de la plata CASS pentru drepturile de autor doar cei care realizeaza ...
Pagina: 123»
x